Cum a fost transformat spitalul din Târgoviște în doar o lună de zile, pentru a trata pacienții cu Covid-19
În lupta împotriva noului coronavirus, spitalele folosesc toate armele din dotare şi chiar îşi reorganizează compartimentele pentru a face față valului de îmbolnăviri.
La Târgovişte, de exemplu, secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost transformată în spaţiu de primire şi tratare a pacienţilor cu diagnostic de COVID-19. Aici a fost amenajata o secţie de terapie intensivă, cu 36 de paturi şi aparatură medicală performanţa.
Noul pavilion al spitalului judeţean din Târgovişte a fost modernizat în numai o lună şi este organizat pe trei circuite care asigură atât protecţia personalului medical cât şi trtamentul celor infectaţi cu COVID-19. Secţia a fost echipată cu panouri de comandă şi control care permit medicilor şi asistenţilor să îi supravegheze şi să îi asiste pe bolnavi.
Răzvan Berechet, medic epidemiolog SJU Târgovişte: "Accesul personalului se va face dinspre zona verde, zona curată, trecând prin zona galbenă, către zona roşie, zona unde sunt cazaţi pacienţii. Ieşirea se face invers, dinspre zonele contaminate, zonele roşii, unde sunt pacienţii trecând prin zona galbenă, dezechipare, cu acces în zona verde. Zona roşie este zona murdară, cu risc înalt de contaminare, unde persoanalul obligatoriu va purta permanent echipament de protecţie complet."
Managerul spitalului spune că noua secţie funcţionează ca un spital mai mic, aprope independent de unitatea sanitară judeţeană. Sălile de operaţie au fost modernizate, au fost amenajate doua saloane de terapie intensivă, cu ventilatoare, monitoare şi staţii de monitorizare a parametrilor pacienţilor.
Dr. Claudiu Dumitrescu, managerul SJU Târgoviște: "Aici am creat un compartiment de terapie intensivă, cu şase paturi, două blocuri operatorii, toate acestea fiind necesare pentru pacientul COVID pozitiv care ar putea prezenta insuficiență respiratorie severă şi ar necesita ventilaţie mecanică."
Pana miercuri, în judeţul Dâmboviţa au fost confirmate 85 de cazuri COVID-19. Numărul se schimbă însă odată cu sosirea rezultatelor testelor. Vorbim de cei mai mulţi pacienţi din zona Răcari. Sunt peste 50 de pensionari, dar şi angajaţi ai căminului de bătrâni de acolo
În judeţul Dâmboviţa, spitalul din oraşul Pucioasa a fost transformat în spital-suport pentru cazurile COVID-19, iar maternitatea din oraşul Moreni este de asemenea destinată gravidelor infectate cu noul virus.