Cum a fost găsit șoferul bulgar de către scafandri, în momentul în care au deschis ușa microbuzului scufundat în Dunăre
Șoferul microbuzului care a căzut în Dunăre a fost scos mort din apă, după câteva ore. Conducătorul auto, singura persoană aflată în duba de transport marfă, avea dublă cetățenie - bulgară și turcă.
Intervenția a fost dificilă, pentru că mașina s-a scufundat la mare adâncime, iar cei doi scafandri din județ nu erau la serviciu. Oricum, legea spune că este nevoie de 4 persoane.
Momentul în care mașina a plonjat în fluviu a fost surprins de o cameră de supraveghere.
Atenție, urmează imagini și detalii cu un puternic impact emoțional.
Acesta este momentul în care microbuzul care transporta marfă a ieșit de pe drum și a plonjat în Dunăre. În doar câteva secunde s-a scufundat la 9 metri adâncime. La ora 16 au ajuns primele echipaje de intervenție și au început căutările cu bărcile.
Pentru că cei doi scafandri din județ erau unul în permisie, altul în concediu medical, au fost chemați alții din Caraș-Severin, care au ajuns cu un elicopter după mai mult de două ore.
Dupa 4 ore și jumătate de la tragedie, scafandrii au reușit să scoată la suprafață microbuzul cu numere de Germania și au ajuns la victimă. Este vorba despre un bulgar de 52 de ani, care avea și cetățenie turcă. Era prins în centură.
Flavius Iscru, ISU Mehedinți: „Intervenția a fost una destul de dificilă având în vedere că microbuzul era la o adâncime de aproximativ 9 metri”.
Șoferul care a murit a făcut o depășire pe linie continuă și a lovit un autoturism al cărui șofer a încercat să vireze la stânga.
Accidentul aduce în atenție și deficitul grav de scafandri de la nivelul întregii țări. Reglementări intrate în vigoare în urmă cu câțiva ani spun că este nevoie de minimum 4 pentru scufundări în siguranță la mare adâncime. Doi care să intre în adâncuri și doi care să-i asigure.
Doar 12 județe din toată țară au echipe complete, în timp ce 7 județe nu au nici măcar unul. În prezent, în țară sunt doar 127 de scafandri brevetați de ISU dintr-un total de 265 de locuri prevăzute.
Raed Arafat, șeful DSU: „La examenul medical în 2025 s-au trimis 32 de persoane la pregătire, din ei au participat la curs 12, restul nu au putut pentru că nu au trecut probele medicale. Cred că va trebui să ne întoarcem la trei scafandri minim, sub asta nu se poate coborî, cel puțin până completăm efectivele”.
Centrul de Scafandri din Constanța este singurul avizat din țară.
Petru Fleșer, șef autorizare activități cu scafandri: „Am remarcat în ultima perioadă o diminuare a numărului de candidați care participă la aceste cursuri”.
Pregătirea unui scafandru profesionist durează cel puțin 4 luni.