Cum a devenit o bătrână din Ucraina un simbol pro-război în Rusia

Ultima actualizare: 06-05-2022 09:18
batrana ucraina
Twitter

O bătrână din Ucraina a devenit un simbol pro-război în Rusia, după ce femeia i-a salutat din greșeală pe soldații ucraineni cu un banner sovietic. Ea a devenit extrem de populară în Rusia chiar înaintea sărbătoririi Zilei Victoriei, pe 9 mai.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Care este povestea sa

La începutul lunii aprilie, a devenit viral un clip în care o bătrână îi întâmpină pe soldații ucraineni cu un steag roșu, crezând că sunt ruși, conform Moscow Times.

Femeia i-a confundat cu rușii și le-a spus că ea și soțul ei „i-au așteptat, s-au rugat pentru ei, pentru Putin și pentru toți oamenii”. Soldații i-au dat femeii mâncare și i-au luat steagul, iar când bătrâna a văzut că aceștia l-au aruncat în noroi a refuzat mâncarea. Ea le-a spus soldaților că părinții ei au luptat pentru steagul sovietic în Al Doilea Război Mondial și că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a provocat invazia Rusiei pentru că „nu a găsit un punct comun cu Putin”.

Povestea ei a fost rapid preluată de presa de stat rusă, care a lăudat curajul bătrânei. Reacția ei a fost folosită de presa rusă ca o dovadă a faptului că invazia Ucrainei de către Rusia a fost sprijinită la nivel local, adică în rândul localnicilor, care vedeau trupele rusești drept „eliberatori”.

Radiodifuzorul de stat rus Channel One a prezentat cazul bătrânei atât pe 7 aprilie, cât și pe 9 aprilie . Patru zile mai târziu, ambasadorul Rusiei la ONU Dmitri Polyanski a spus că femeia în vârstă simbolizează „o altă Ucraina”, una care ar putea avea relații bune cu vecina Rusia. 

Ce se întâmplă acum

Acum, alături de literele Z și V, așa-numita „Babushka Z” a devenit un simbol pentru rușii pro-război.

Imaginea femeii în vârstă cu steagul în mână, a fost reprodusă în picturi murale până și pe Insula Sakhalin. Femeia a apărut pe cărți poștale, bannere stradale, panouri publicitare și pe autocolante.

În orașul rus Voronezh, la aproximativ 325 de kilometri de granița ruso-ucraineană, un artist a realizat o sculptură din lemn cu această bătrână. O sculptură similară a apărut în orașul rus Belgorod, dar oficialii au fost forțați în cele din urmă să dea jos statuia după ce a fost vandalizată.

Iar poliția rusă ia foarte în serios astfel de incidente. Un bărbat care a distrus o reprezentare din cartorn a femeii a fost reținut la Moscova și acuzat de „discreditarea armatei ruse”.

Iată câteva dintre imaginile cu bătrâna:

 

Ce s-a întâmplat apoi cu femeia

Un nou clip publicat recent pe Telegram o arată pe femeie care povestește că ea și soțul său au refuzat să părăsească satul în care locuiesc, deoarece nu voiaiu să își părăsească animalele. În acest clip, femeia, care se numește Anna, le spune unor soldați ucraineni că nu înțelege de ce s-au tras împușcături în apropierea satului lor. În cele din urmă, ea se întoarce în casă, în timp ce soțul ei mulțumește trupelor ucrainene pentru grija de care au dat dovadă.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO