Sentință neobișnuită la Tribunalul București. Cu câți bani s-a ales un bărbat după ce i-a fost fracturat un picior
Sentință neobișnuită la Tribunalul București. Sanatoriul Balnear de la Techirghiol a fost obligat să îi plătească unui bărbat 50.000 de lei daune după ce un kinetoterapeut i-ar fi fracturat piciorul în cadrul unei ședințe de recuperare.
Pacientul care supraviețuise după ce a căzut de la înălțime a fost operat de urgență. Victima cere însă daune mai mari, iar cazul este judecat acum de Curtea de Apel.
Ștefan Macovschi este paraplegic de mai bine de zece ani, după ce a căzut din balconul apartamentului său de la etajul cinci din Capitală. A rămas infirm, într-un scaun cu rotile. Ca să se recupereze, fostul inginer devenit pictor, a cerut ajutor Sanatoriului Balnear și de Recuperare de la Techirghiol. Acolo ar fi fost protagonistul unui incident neplăcut.
Ștefan Macovschi, pictor: „Un kinetoterapeut, printr-o mișcare greșită mi-a rupt condiliul femural la piciorul drept. În loc să îl aducă drept, să îl aducă omenește pentru că nici omul când și-l îndoaie genunchiul, nu îl duce până la cap. Îl îndoaie până pe aici. El l-a luat, l-a dus în diagonală așa”.
Sanatoriul refuză orice responsabilitate
Kinetoterapeutul cu experiență a respins ideea că ar fi responsabil de fractură, chiar dacă pacientul său a ajuns pe masa de operație. Conducerea Sanatoriului ia apărarea angajatului său.
Dr. Elena Valentina Ionescu, directorul medical al Sanatoriului Balnear de la Techirghiol: „Spune că au făcut analiza cazului și au ajuns la concluzia că au fost respectate toate protocoalele”.
Cum înțelegerea amiabilă propusă de avocatul pictorului a fost respinsă, incidentul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București într-o acțiune în răspundere delictuală. În proces, kinetoterapeutul a avut doar calitate de martor.
Paul Lospa, avocatul pictorului: „Am primit răspunsuri evazive cum că totul a fost săvârșit de kinetoterapeut conform procedurilor medicale și că nimic nu a fost în neregulă. Văzând poziția fermă dar totuși neprobată în vreun fel de reprezentanții sanatoriului, singura soluție a fost de a formula o acțiune civilă. Faptul că acest pacient a intrat sănătos, în măsura în care se poate numi a fi sănătos un paraplegic, și totuși a ieșit din acel sanatoriu cu o fractură, a contat și a atârnat în decizia instanței de a acorda despăgubiri morale”.
Miza aceste acțiuni în răspundere delictuală este una importantă. La mijloc sunt 300.000 de lei, bani pe care pictorul îi pretinde drept daune de la Sanatoriul din Techirghiol. Însă, cel puțin deocamdată, Tribunalul București a decis că reclamantului îi sunt suficiente dor 50.000 așa că întregul caz s-a mutat acum la Curtea de Apel București.