Romania ramane in ceata cand vine vorba de a localiza persoane aflate in pericol. Doar un stalp i-a salvat pe doi constanteni

×
Codul embed a fost copiat

La doua saptamani de la tragedia din Apuseni, autoritatile sunt tot in ceata si nu reusesc sa aiba o strategie viabila pentru a-i salva pe cei care au nevoie de ajutor.

UPDATE 19:00 Asa s-a intamplat, joi, cand doi barbati au sunat la 112 si au anuntat ca s-au ratacit pe camp, intre localitatile Corbu si Sacele. Pozitia lor a fost stabilita abia dupa ce s-au oprit langa un stalp de electricitate numerotat. Cei de la ISU sustin ca ratacitii au oferit indicatii gresite asupra locului in care se aflau, in timp ce STS-ul a dat o arie de acoperire de 65 de kilometri patrati.

La ora 9 si trei minute, unul dintre rataciti cere ajutor la 112. Ii spune operatorului ca se afla undeva pe un drum comunal intre Piatra si Luminita, desi erau pe un camp intre Corbu si Sacele.

Imediat cei de la ISU au primit informatii legate de localizare, insa cu o arie de cautare foarte mare.

La ora 09:30 cei doi barbati nu erau localizati si ofereau tot informatii eronate. Cand si-au dat seama ca ratacitii sunt dezorientati, iar aria de cautare prea mare, pompierii ISU plecati in zona le-au cerut celor doi barbati sa descrie tot ce vad in jurul lor. Asa au aflat ca ratacitii sunt langa o linie de inalta tensiune.

Citește și
basescu ponta
Victor Ponta: "Basescu este dator unor oameni, de aceea refuza sa schimbe conducerea STS"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In jurul orei 11, cei de la ISU afla ca barbatii sunt langa stalpul cu numarul 42 si ii gasesc la ora 12.30, dupa ce merg aproape 10 kilometri pe jos.

Ratacitii au povestit ca veneau de la o ferma de la Piatra si voiau sa ajunga, pe jos, acasa. Calatoria in care au pornit cei doi barbati are multe semne de intrebare, mai ales ca s-au aventurat zeci de kilometri prin nameti, pe jos. Unul dintre ei, in varsta de 27 de ani, sta la Culmea, o localitate aflata la 20 de km de Piatra, de unde au plecat initial. Iar celalalt de 34 de ani este din Comana, aflata si mai departe - la 100 de km.

Cei de la STS spun ca de vina pentru intarzierea localizarii nu le apartine. Sistemul lor a furnizat la timp informatiile.

"Din pacate dispecerul ISU nu a stiut sa aduca pe ecran aceasta imagine. Dupa 25 de minute, indrumat de operatorul 112 al STS, dispecerul ISU a reusit pozitionarea evenimentului pe harta. Informatia geografica era prezenta in sistem inca de la ora primirii primului apel si a fost comunicata Dispeceratului ISU prin fisa de caz", explica acestia.

Cei doi barbati au ajuns la spital, iar medicii spun ca sunt in stare buna, pentru ca nu au suferit degeraturi.

UPDATE: Cele doua persoane disparute au fost gasite de jandarmi si de angajati ai ISU Dobrogea. Desi au reusit sa sune la 112, pozitia lor a fost stabilita dupa ce barbatii s-au oprit linga un stalp de electricitate.

"Au fost identificati datorita unui stalp de inalta tensiune. Autoritatea publica din Corbu a facut legatura intre ISU si Enel Electrica. Au fost identificati si li s-a transmis sa ramana acolo. E o imensitate de sute sau chiar mii de hectare, ei s-au ratacit, nu au puncte de reper, au iesit de pe drum. In zona noastra nu mai stiai daca esti pe camp sau daca esti pe drum", a povestit Marian Galbinasu, primarul din Corbu.

"Am trimis un echipaj de cautare-salvare din partea ISU, in sprijin au venit si jandarmii. Senilata este in drum, avem si o ambulanta sa le acordam primul ajutor, au probleme din cauza frigului", a explicat si Viorel Jianu, comandant ISU Constanta.

"Pe camp e greu sa-ti dai seama unde te afli, ceata e foarte deasa, iar zapada atinge si jumatate de metru. Cei doi sunt bine, merg pe picioarele lor, sunt in stare de soc. Ei au fost gasiti la 7km de drumul judetean", a transmis Camelia Dontu, corespondentul Stirilor ProTV.

Purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea, a declarat ca, in cazul celor doua persoane care s-au ratacit pe un camp din judetul Constanta, operatorul ISU care a preluat apelul de la acestia a gresit procedura, astfel ca dupa 25 de minute ISU a revenit la STS pentru localizare. "Operatorul ISU care a preluat cazul a gresit procedura. Din acest motiv, dupa 25 de minute ISU a revenit la STS pentru a fi ajutati. Aceeasi informatie furnizata din nou a fost utila, iar ISU se afla in drum spre cei cautati", a precizat Adrian Fulea, intr-un comunicat de presa. Acesta a adaugat ca localizarea celor doua persoane s-a facut odata cu primirea apelului la numarul 112.

Potrivit primarului comunei Corbu, Marian Galbinasu, cei doi s-au ratacit pe un camp aflat la limita dintre localitatile Sacele si Corbu, dar, din cauza vizibilitatii foarte scazute, nu si-au putut da seama unde sunt. Ei au sunat la 112 si singurul reper pe care l-au putut furniza a fost numarul de identificare al unui stalp de electricitate. "A fost luata legatura cu Enel, pentru a vedea in ce zona se afla stalpul respectiv, iar in ajutorul lor au pornit militari ai ISU Dobrogea și jandarmi", a spus primarul din Corbu.

La randul lor, reprezentantii ISU afirma ca cele doua persoane ratacite au sunat la 112 in jurul orei 9.00, fara a putea preciza locul unde se afla. Ele au spus doar ca se afla pe un camp inzapezit, intre comunele Sacele si Corbu, iar ulterior ISU a apelat la STS pentru a furniza coordonate despre zona in care s-ar afla cele doua persoane.

Secretarul de stat in MAI Read Arafat a declarat pentru MEDIAFAX ca cele doua persoane sunt localizate, iar echipajele de interventie au plecat spre acestea. Raed Arafat a precizat ca cele doua persoane au fost localizate pe baza informatiilor transmise de acestea, respectiv faptul ca in zona se afla un stalp de electricitate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cazul accidentului aviatic din Apuseni, in Parlament. Senatorii vor sa stie cum si-au facut institutiile implicate treaba
Cazul accidentului aviatic din Apuseni, in Parlament. Senatorii vor sa stie cum si-au facut institutiile implicate treaba

Interventia autoritatilor in cazul accidentului aviatic din Apuseni a ajuns in atentia membrilor Comisiei de Aparare din Senat. Parlamentarii iau in calcul infiintarea unei comisii speciale de ancheta.

Victor Ponta:
Victor Ponta: "Basescu este dator unor oameni, de aceea refuza sa schimbe conducerea STS"

 Victor Ponta sustine ca presedintele Traian Basescu este dator unor oameni pentru rezultatul alegerilor din 2009 si al referendumului din 2012 si din acest motiv refuza sa il inlocuiasca de la conducerea STS pe Marcel Opris.

Declaratia bulversanta a reprezentatului STS:
Declaratia bulversanta a reprezentatului STS: "Doctorul Zamfir a transmis ora de pe telefon, nu coordonatele GPS"

Purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea, sustine ca informatiile transmise de doctorul Zamfir nu reprezentau coordonate geografice.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.