Culturile de porumb de pe 7.000 de hectare din Alba, distruse aproape in intregime de seceta
O suprafata de sapte mii de hectare din judetul Alba, cultivata cu porumb, din cele peste 30.000 de hectare despre care specialistii agricoli spuneau, in urma cu o saptamana, ca sunt afectate de seceta, a fost calamitata aproape in intregime.
Potrivit unui raport al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Alba, dat publicitatii marti, la nivelul judetului culturile de porumb de pe o suprafata de sapte mii de hectare sunt calamitate aproape in intregime de seceta prelungita, din aceasta suprafata 3.680 de hectare fiind asigurate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, alte 24.862 de hectare cultivate tot cu porumb din diverse zone ale judetului Alba sunt afectate de lipsa precipitatiilor in proportie de peste 30 la suta.
Potrivit sursei citate, in Alba seceta a afectat in proportie de peste 30 la suta si 5.560 de hectare cultivate cu cartofi, 984 de hectare de culturi de floarea soarelui si alte 900 de grau.
In total, la nivelul judetului seceta a afectat pana acum aproape 50.000 de hectare cultivate in aceasta primavara cu diverse culturi agricole.
Saptamana trecuta, specialisttii spuneau ca sunt afectate in proportie de 30 la suta circa 30.000 de hectare cultivate cu porumb.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, in urma cu o saptamana, ca seceta a afectat culturile agricole din judetele din sudul, sud-estul si estul tarii, iar dupa recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despagubiti agricultorii.
Ministrul afirma ca dupa recoltare vor fi stabilite concluziile si va intra in vigoare o hotarare de guvern pentru acordarea de despagubiri.
Constantin spunea ca Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii sa primeasca "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.
Premierul Victor Ponta declara, la randul sau, ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta.
Despagubirile vor fi acordate, dupa incheierea campaniei de recoltat, pentru intreprinderile mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%, veniturile acestora urmand sa fie compensate, raportat la anii trecuti, cu 80% din pierderea inregistrata in acest an din cauza secetei, precum si pentru fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor, acestia urmand sa beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.