Cu toate ca exista o lege care specifica suprafata minima al unui apartament, dezvoltatorii nu o respecta. Motivatia acestora

×
Codul embed a fost copiat

Vreti sa va cumparati o garsoniera sau un apartament? Tineti cont ca exista o lege a locuintelor care stabileste suprafata minima a viitorului dumneavoastra camin.

Sunt dezvoltatori imobiliari care incalca aceste prevederi si construiesc cutii de chibrituri pe care le vand cu banii jos. Nu prin credit, pentru ca multe banci nu ofera finantare daca nu se respecta suprafetele legale. Exista specialisti care sustin ca legea, aflata in vigoare din 1996, e complet depasita.

Suprafata minima a unui apartament este reglementata prin lege. Nu este loc de negociere. Cel cu o camera trebuie sa aiba minimum 37 de metri patrati, cu o marja de plus minus 10 la suta.

Consultant imobiliar: "Ele de asta se dau cash astea de la demisol, sunt sub 30 de metri. Fiind sub 30 de metri bancile nu acorda credit pentru apartamente si de aia toate demisoalele sunt de garsoniere si sunt cash"
Client: "Deci ce este sub 30 de metri banca nu acorda credit, deci nu ai cum sa le faci prin Prima Casa?"
Consultant imobiliar: "Exact, exact. Ca investitii multi au luat aici, in special pentru inchiriere ca sunt foarte aproape de metrou."

O garsoniera din Berceni, pentru care consultantul imobiliar cere 23 de mii de euro, este cu 10 metri patrati mai mica decat permite legea locuintelor. Camera principala trebuie sa aiba cel putin 18 metri patrati, cu un loc de luat masa de 2,5 metri patrati, o bucatarie de 5 metri si o baie de 4,5 metri. Inaltimea trebuie sa fie de 2,55. In aceasta garsoniera inaltimea este de doar 2 metri.

Citește și
pariuri
Patronul unei case de pariuri din Capitala batut pentru ca a refuzat sa plateasca taxa de protectie. Ce suma i s-a cerut
Oana Pellea a ascultat „Macarena”, melodia Erikăi Isac: „Am rezistat 30 de secunde și m-am lămurit”. Ce spune despre mesajul piesei

Client: "Ce suprafata are?"
Vanzator: "27,1. La caramida."
Client: "Suprafata utila la caramida?"
Vanzator: "Se mai pierde din suprafata. Pe fiecare zid in parte mai apare cineva si poate sa se piarda chiar si un metru."

Iar internetul este plin de anunturi de vanzare a unor garsoniere aflate sunt limita legala de suprafata.

Dreptul la replica a venit de la Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis. Surprinzator, el sustine ca legea locuintelor, adoptata in 1996, nu se aplica pentru ca nu este actuala. Mai mult, spune Ivan, la acea data dezvoltatorii aveau anumite facilitati care in prezent nu mai sunt in vigoare, deci se simt indreptatiti sa nu mai aplice legea. Arunca vina si pe primariile care elibereaza autorizatiile de constructii fara sa tina cont de suprafata minima.

Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis: "Este o lege cazuta in desuetudine. Juridic ea este inca in vigoare, dar ea nu mai este aplicabila."
Reporter: "Cine spune ca nu mai este aplicabila?"
Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis: "Este o opinie pe care o impartasesc si primariile, cele care emit autorizatiile. Dezvoltatorii, atata timp cat exista o autorizatie valabila si care ar trebui sa respecte aceste criterii, nu vedem expres aceasta problema."

Conform legii locuintelor, un apartament cu doua camere trebuie sa aiba minimum 52 de metri patrati utili, din care 18 metri patrati ii revin camerei de zi, 12 - dormitorului, bucataria - 5 metri patrati, iar baii 4,5 metri.

Radu Ionescu, avocat: "Sunt situatii in care o garsoniera, care indeplineste conditiile de suprafata din lege, este vanduta ca apartament cu 2 camere prin construirea unui zid de rigips."

Astfel de oferte isi gasesc locul pe o piata imobiliara care incepe sa semene cu anii 2007-2008. Se construieste intr-un ritm ametitor, dar un studiu realizat de Coldwell Banker arata ca 18,2 % din locuintele, care vor fi puse in vanzare anul acesta in Bucuresti, sunt de slaba calitate. Sunt insa si dezvoltatori care respecta legea pe o piata in care cele mai bine vandute sunt locuintele de 50-60 de metri patrati. Regulile sunt facute de creditul Prima Casa a carui limita este in jur de 65 de mii. Tinerii ajung sa locuiasca in cutiile de chibrituri de care parintii lor au fugit dupa Revolutie.

Tineri: "2 camere, 49 de metri patrati utili.
Reporter: "Ati fi vrut mai mare? Ce v-a limitat?"
Tineri: "Creditul cat ne-a aprobat banca. Atat am putut sa luam."

Tot conform legii locuintelor, o garsoniera sau un apartament cu doua camere trebuie sa aiba 2,5 metri patrati de spatii de depozitare. De prea putine ori aceasta conditie e respectata.

Daca pana in criza imobiliara din 2007-2008 romanul cauta si cumpara garsoniere care aveau in medie 45 de metri patrati, acum suprafata a scazut pana la 36 de metri patrati. Diferentele sunt si mai mari atunci cand vine vorba de apartamentel cu 2 camere: suprafata cumparata a scazut de la 74 la 55 de metri patrati"

Potrivit Institutului National de Statistica, in 2016, s-au finalizat 27.881 de locuinte, 10 mii fiind in regiunea Bucuresti-Ilfov.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Citește și...
Si-a lasat copiii nesupravegheati 10 minute, insa a avut parte de o
Si-a lasat copiii nesupravegheati 10 minute, insa a avut parte de o "surpriza" costisitoare. In ce au transformat casa

O mama din Marea Britanie s-a vazut nevoita sa-si lase cateva minute copiii nesupravegheati, insa acum trebuie sa redecoreze intreaga locuinta.

Patronul unei case de pariuri din Capitala batut pentru ca a refuzat sa plateasca taxa de protectie. Ce suma i s-a cerut
Patronul unei case de pariuri din Capitala batut pentru ca a refuzat sa plateasca taxa de protectie. Ce suma i s-a cerut

Cinci barbati suspectati ca i-au batut pe proprietarii unei case de pariuri din Capitala pentru ca ar fi refuzat sa plateasca o taxa de protectie de 2.000 de lei lunar vor fi audiati, joi, la Politia Sectorului 4.

Clipe de groaza pentru o mama a carei casa a cazut prada hotilor, in timp ce fiul ei era acasa.
Clipe de groaza pentru o mama a carei casa a cazut prada hotilor, in timp ce fiul ei era acasa. "Lasa-mi mama in pace" VIDEO

Momentele dramatice surprinse in casa unui medic a carui locuinta a cazut prada hotilor.

Un gadget cat casa sau gadgetul e noua casa? iCEE.fest lanseaza Smart Homes, o noua linie de continut
Un gadget cat casa sau gadgetul e noua casa? iCEE.fest lanseaza Smart Homes, o noua linie de continut

Nu cu mult timp in urma, atunci cand spuneai automatizare gandul te ducea la vreo profesie sau, mai rau, la un viitor de o probabilitate indoielnica.

Recomandări
Războiul ruso-ucrainean, în imagini. Doi ani de la invazia pe scară largă a trupelor lui Putin în Ucraina | GALERIE FOTO
Războiul ruso-ucrainean, în imagini. Doi ani de la invazia pe scară largă a trupelor lui Putin în Ucraina | GALERIE FOTO

La 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă pe care Rusia a lansat-o în țara vecină Ucraina. De fapt, războiul a început acum 10 ani, când trupele Kremlinului au cucerit Crimeea în februarie 2014.

24 februarie 2024 – Doi ani de război în Ucraina. Cronologia celor mai importante evenimente
24 februarie 2024 – Doi ani de război în Ucraina. Cronologia celor mai importante evenimente

Sâmbătă, 24 februarie 2024, se împlinesc doi ani de când președintele rus Vladimir Putin anunța că începe o „operațiune specială militară” în Ucraina, țară condusă de Volodimir Zelenski.

Cum sărbătorește „Gen Z” din România Dragobetele. „Nu sărbătorim Valentine's Day. Preferăm lucrurile autohtone”
Cum sărbătorește „Gen Z” din România Dragobetele. „Nu sărbătorim Valentine's Day. Preferăm lucrurile autohtone”

Românii sărbătoresc Dragobetele pe 24 februarie, eveniment care pare defavorizat în fața Valentine's Day.