Cu toate ca exista o lege care specifica suprafata minima al unui apartament, dezvoltatorii nu o respecta. Motivatia acestora
Vreti sa va cumparati o garsoniera sau un apartament? Tineti cont ca exista o lege a locuintelor care stabileste suprafata minima a viitorului dumneavoastra camin.
Sunt dezvoltatori imobiliari care incalca aceste prevederi si construiesc cutii de chibrituri pe care le vand cu banii jos. Nu prin credit, pentru ca multe banci nu ofera finantare daca nu se respecta suprafetele legale. Exista specialisti care sustin ca legea, aflata in vigoare din 1996, e complet depasita.
Suprafata minima a unui apartament este reglementata prin lege. Nu este loc de negociere. Cel cu o camera trebuie sa aiba minimum 37 de metri patrati, cu o marja de plus minus 10 la suta.
Consultant imobiliar: "Ele de asta se dau cash astea de la demisol, sunt sub 30 de metri. Fiind sub 30 de metri bancile nu acorda credit pentru apartamente si de aia toate demisoalele sunt de garsoniere si sunt cash"
Client: "Deci ce este sub 30 de metri banca nu acorda credit, deci nu ai cum sa le faci prin Prima Casa?"
Consultant imobiliar: "Exact, exact. Ca investitii multi au luat aici, in special pentru inchiriere ca sunt foarte aproape de metrou."
O garsoniera din Berceni, pentru care consultantul imobiliar cere 23 de mii de euro, este cu 10 metri patrati mai mica decat permite legea locuintelor. Camera principala trebuie sa aiba cel putin 18 metri patrati, cu un loc de luat masa de 2,5 metri patrati, o bucatarie de 5 metri si o baie de 4,5 metri. Inaltimea trebuie sa fie de 2,55. In aceasta garsoniera inaltimea este de doar 2 metri.
Client: "Ce suprafata are?"
Vanzator: "27,1. La caramida."
Client: "Suprafata utila la caramida?"
Vanzator: "Se mai pierde din suprafata. Pe fiecare zid in parte mai apare cineva si poate sa se piarda chiar si un metru."
Iar internetul este plin de anunturi de vanzare a unor garsoniere aflate sunt limita legala de suprafata.
Dreptul la replica a venit de la Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis. Surprinzator, el sustine ca legea locuintelor, adoptata in 1996, nu se aplica pentru ca nu este actuala. Mai mult, spune Ivan, la acea data dezvoltatorii aveau anumite facilitati care in prezent nu mai sunt in vigoare, deci se simt indreptatiti sa nu mai aplice legea. Arunca vina si pe primariile care elibereaza autorizatiile de constructii fara sa tina cont de suprafata minima.
Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis: "Este o lege cazuta in desuetudine. Juridic ea este inca in vigoare, dar ea nu mai este aplicabila."
Reporter: "Cine spune ca nu mai este aplicabila?"
Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis: "Este o opinie pe care o impartasesc si primariile, cele care emit autorizatiile. Dezvoltatorii, atata timp cat exista o autorizatie valabila si care ar trebui sa respecte aceste criterii, nu vedem expres aceasta problema."
Conform legii locuintelor, un apartament cu doua camere trebuie sa aiba minimum 52 de metri patrati utili, din care 18 metri patrati ii revin camerei de zi, 12 - dormitorului, bucataria - 5 metri patrati, iar baii 4,5 metri.
Radu Ionescu, avocat: "Sunt situatii in care o garsoniera, care indeplineste conditiile de suprafata din lege, este vanduta ca apartament cu 2 camere prin construirea unui zid de rigips."
Astfel de oferte isi gasesc locul pe o piata imobiliara care incepe sa semene cu anii 2007-2008. Se construieste intr-un ritm ametitor, dar un studiu realizat de Coldwell Banker arata ca 18,2 % din locuintele, care vor fi puse in vanzare anul acesta in Bucuresti, sunt de slaba calitate. Sunt insa si dezvoltatori care respecta legea pe o piata in care cele mai bine vandute sunt locuintele de 50-60 de metri patrati. Regulile sunt facute de creditul Prima Casa a carui limita este in jur de 65 de mii. Tinerii ajung sa locuiasca in cutiile de chibrituri de care parintii lor au fugit dupa Revolutie.
Tineri: "2 camere, 49 de metri patrati utili.
Reporter: "Ati fi vrut mai mare? Ce v-a limitat?"
Tineri: "Creditul cat ne-a aprobat banca. Atat am putut sa luam."
Tot conform legii locuintelor, o garsoniera sau un apartament cu doua camere trebuie sa aiba 2,5 metri patrati de spatii de depozitare. De prea putine ori aceasta conditie e respectata.
Daca pana in criza imobiliara din 2007-2008 romanul cauta si cumpara garsoniere care aveau in medie 45 de metri patrati, acum suprafata a scazut pana la 36 de metri patrati. Diferentele sunt si mai mari atunci cand vine vorba de apartamentel cu 2 camere: suprafata cumparata a scazut de la 74 la 55 de metri patrati"
Potrivit Institutului National de Statistica, in 2016, s-au finalizat 27.881 de locuinte, 10 mii fiind in regiunea Bucuresti-Ilfov.
Sursa: Pro TV
Etichete: imobiliare, lege, casă, banca, locuinte, apartamente, garsoniere, dezvoltatori,
Dată publicare:
21-06-2017 00:00