CAMERA ASCUNSĂ. Cât de ușor poți obține o diplomă de asistent medical în România
Cu 2.000 de lei plătiţi timp de trei ani şi fără să te oboseşti să dai pe la cursuri, primeşti în România o diplomă de asistent medical, recunoscută în toată Uniunea Europeană, chiar dacă nu ai nici măcar Bacalaureatul.
Este promisiunea fermă a reprezentantului unei şcoli postliceale din Bucureşti către cei care vor să ştie condiţiile de studiu. Confirmă astfel o realitate rușinoasă, expusă iniţial de reporterii unei televiziuni suedeze. Deşi au trecut 2 luni de atunci, autorităţile noastre nu au reuşit să facă ordine în rândul acestor şcoli.
''Am chemat corpul de control şi am cerut să efectueze un control la toate şcolile postliceale sanitare, indiferent dacă sunt de stat sau particulare. Şi le-am atras atenţia că acolo unde sunt nereguli școala trebuie să se închidă”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educației.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Declaraţia ministrului Educaţiei vine la două luni după ce jurnaliştii suedezi au arătat cum asistenţi medicali din România, angajaţi în ţara lor, trecuseră prin şcoala precum gâsca prin apă. Alex lucrase ca şofer în doi din cei trei ani, cât figurase drept elev la o postliceală.
Reporter: -Te- ai gândit vreodată că pui pacienţii în pericol?
Alex: -Da, la interviuri spuneam că nu am multă experienţă.
Reporter: -Ai recunoscut că nu ai învăţat?
Alex: -Nu, dar până acum nu am rănit pe nimeni.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei ne-au comunicat că în ultimele săptămâni au fost controlate 3 din cele 150 de postliceale din ţară. Un ritm mult prea lent, care aruncă o umbră de îndoială şi asupra şcolilor care respectă normele.
”-E nevoie de Bacalaureat luat?
-Nu este neapărat, dar să aibă 12 clase.
-Cât costă?
-20. Adică 2.000 de lei. Plus 50 de lei taxa de înscriere”.
La o şcoală postliceală privată din Bucureşti, cu 32 de filiale în toată ţara, condiţiile de înscriere pentru o tânără care nu a reuşit să ia Bacalaureatul, dar care lucrează și va ajunge mai rar pe la cursuri, condițiile sunt următoarele
”-Cu frecvenţa cum sunt exigenţele?
-Faţă de alte şcoli nu suntem exigenţi. Deci ţi-am zis, nu e o problemă din punctul ăsta de vedere.
-Dar dacă sunt absenţe?
-Deci nu trebuie să îşi facă probleme”.
Aceste discuții, filmate cu camera ascunsă, au fost prezentate preşedintelui Ordinului Asistenţilor din România.
"Aici trebuie făcută curăţenie! Învăţământul medical este învăţământ de zi. Deci prezenţa este obligatorie 100%. Pui în pericol siguranţa pacienţilor în această meserie. E o profesie cu risc pentru siguranţă publicului”, a declarat Mircea Timofte, președintele Ordinului Moașelor și Asistenților.
După trei ani, studenții dau examen în cadrul instituţiei care este acreditat[ şi obţin o diplomă recunoscută nu doar în România, ci în toată Uniunea Europeană. Potrivit Ordinului Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, anul trecut şi acum 2 ani în jur de 2000 de asistenţi au cerut certificate de conformitate, care le permit să plece imediat să lucreze în străinătate.
Reprezentanţii Ordinului Asistenţilor au cerut ministerului Educaţiei să reintroducă obligativitatea diplomei de Bacalaureat la înscrieri şi un control mai strict al şcolilor, atât în timpul cursurilor, cât şi la examenul de final.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!