CTP, despre declarațiile lui Dăncilă: ”O colecție de fracturi logice, mergând până la grotesc”


Ultimul update: Marti 26 Martie 2019 11:21
Data publicarii: Luni 25 Martie 2019 11:59
Categorie: Stiri actuale

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că declarațiile premierului Viorica Dăncilă pe tema mutării ambasadei României din Tel Aviv în Ierusalim reprezintă ”o colecție de fracturi logice deschise, mergând până la grotesc”.

Cristian Tudor Popescu spune că nu înțelege de ce șeful Guvernului a spus la Washington că decizia luată de SUA în privința mutării ambasadei americane la Ierusalim este un gest impresionant pentru poporul român.

”Declarația făcută la Washington de doamna premier Dăncilă este o colecție de fracturi logice deschise, mergând până la grotesc. Doamna Dăncilă spune că pasul admirabil și curajos, deschiderea ambasadei Statelor Unite prin hotărârea președintelui Donald Trump la Ierusalim, ne-a impresionat pe "mine, Guvernul meu și poporul român". Impresiile doamnei Dăncilă o privesc. Guvernul dânsei poate fi și el impresionabil, nu știm, însă pe ce bază spune dânsa că poporul român a fost impresionat de asta? A făcut vreun referendum în legătură cu mutarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim?

De asemenea, mai spune dânsa: "Sunt încântată să anunț astăzi că după finalizarea ... sunt încântată! De ce este încântată? Ce este atât de încântător într-o declarație de politică externă?”, a declarat gazetarul pentru ȘtirileProTV.ro.

De asemenea, Cristian Tudor Popescu subliniază faptul că există o ”fractură logică” în afirmația lui Dăncilă potrivit căreia ambasada română va fi mutată ”după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizionat din țara mea, și în deplin consens”.

Apoi, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens - spune dânsa. Păi, din moment ce există o analiză, un raport, care trebuie făcut cunoscut de către Ministerul Afacerilor Externe, se lucrează de luni de zile la el, acest raport poate avea rezultatul, recomandarea, mutării ambasadei sau nemutării ambasadei, menținerii ei la Tel Aviv. Sau se poate să constate raportul că momentul politic nu este potrivit pentru așa ceva, că poate pe viitor va fi indicată o asemenea mișcare. Deci un raport presupune o multitudine de rezultate. Ori doamna ne spune că va muta ambasada. Dânsa. După finalizarea raportului. Și atunci, de ce a mai făcut raportul? De ce s-au cheltuit bani cu aparatul Ministerului de Externe, aparatul profesionist al Ministerului de Externe, din moment ce hotărârea este deja luată?

Dacă hotărârea este deja luată, "Voi muta ambasada", spune doamna Dăncilă. De ce mai este necesară consultarea actorilor constituționali, a tuturor implicați în procesul decizional? E inutilă! Doamna a hotărât, mutăm ambasada. Asta a anunțat acolo la Washington.

În deplin consens, mai spune dânsa. Păi care consens? Știe foarte bine că președintele Iohannis, de pidlă, s-a exprimat de multe ori împotriva acestei mutări politice. Și acum a făcut-o președintele Iohannis, amintind că președinției îi revine ultimul cuvânt în materie de politică externă. Deci a spune în deplin consens este pur și simplu o dezinformare din partea doamnei prim-ministru.

Și, în sfârșit, mai spune că o va muta împreună cu Guvernul dânsei, vom muta ambasada României la Ierusalim. Din nou o dezinformare, ca să nu-i spun minciună. Nu poate să facă lucrul acesta fără aprobarea președinției, care are ultimul cuvânt, și domna știe lucrul acesta foarte bine.” - spune Cristian Tudor Popescu pentru www.stirileprotv.ro.

Dăncilă aduce încă un afront Uniunii Europene

Nu în ultimul rând, poziția oficială a premierului României, care conduce Consiliul Uniunii Europene, în această problemă sensibilă de politică externă este - culmea - în contradicție cu ”atitudinea convenită” de UE.

”În fine, doamna Dăncilă aduce încă un afront Uniunii Europene din poziția de președinte al Consiliului Uniunii Europene, pe care o deține în acest moment România, prin doamna Dăncilă. Deci, din această poziție, doamna Dăncilă transmite Uniunii Europene că puțin îi pasă de atitudinea care a fost convenită de această mutare a ambasadelor, la nivelul Bruxelles-ului” - a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Regele Iordaniei îşi anulează vizita în România după declaraţiile premierului Viorica Dăncilă privind Ierusalimul

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat o vizită în România, prevăzută iniţial pentru luni, în semn de protest după afirmaţiile premierului român Viorica Dăncilă despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP, potrivit Agerpres. DETALII aici

Viorica Dăncilă a promis duminică la Washington că ţara sa îşi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, un transfer faţă de care preşedintele român Klaus Iohannis şi-a exprimat totuşi imediat opoziţia.

Viorica Dăncilă a făcut această declaraţie în prima zi a unei conferinţe a organizaţiei americane de lobby pro-Israel AIPAC. Declaraţia sa, comentează AFP, capătă o importanţă specială în contextul în care România asigură preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

AFP reaminteşte totuşi că o astfel de mutare, care ar urma calea deschisă în decembrie 2017 de preşedintele american Donald Trump, trebuie să primească undă verde de la şeful statului român pentru a deveni realitate.

Or, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, în conflict deschis cu majoritatea de stânga aflată la guvernare, se opune dorinţei guvernului de a urma exemplul SUA.

"Mulţumesc prietenei mele, premierul român Viorica Dăncilă, pentru anunţul său de la AIPAC", a reacţionat premierul israelian Benjamin Netanyahu pe contul său de Twitter.

Saëb Erakat, un înalt responsabil palestinian, a calificat declaraţia premierului Dăncilă drept "o încălcare flagrantă a drepturilor palestinienilor, a legislaţiei internaţionale şi a rezoluţiilor ONU"

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Regele Iordaniei şi-a anulat vizita în România din cauza premierului Dăncilă
Dăncilă,
Ambasada României în Israel. Netanyahu: ”O felicit pe prietena mea, Viorica Dăncilă”
VIDEO PROTVPLUS.RO