CSAT trimite 200 de militari români pentru salvarea afganilor aflați în pericol. Cine va ajunge în România
Armata română va participa alături de aliații din NATO cu 200 de militari la o misiune de evacuare a cetățenilor afgani aflați în pericol după preluarea puterii de către talibani.
Hotărârea a fost luată miercuri de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care a dat undă verde pentru salvarea persoanelor cu risc, cum ar fi jurnaliștii, activiștii pentru drepturile omului și magistrații.
În țară vor ajunge însă doar cei care au colaborat cu militarii români. Restul afganilor vor fi transportați în alte state.
Mii de afgani au fugit în România înainte de schimbarea regimului. Cei rămași acasă își riscă viața în fiecare zi. Iar veștile despre ce fac talibanii nu sunt bune deloc.
Mujib Bassim, mediator afgan: ”Ei spun că nu omoară pe nimeni, doar că preiau puterea. Dar după cum am auzit, cum a fost și prietenul meu care a murit în Kabul. A fost ucis”.
Așadar, zeci sau poate sute de mii de afgani își doresc să scape din infern, iar România ar putea să primească o parte din ei. Situația a fost analizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaționali, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate și umanitare generate de această criză. (Sursa: Președinția României)
În prezent, 520 de afgani au permise de ședere în România. Cei mai mulți muncesc sau studiază la noi. Între ei se numără și Fardim Kuhistami, un jurnalist de 32 de ani, care a plecat din Afganistan acum 5 ani. A venit la studii în România, dar nu s-a mai întors acasă, de teama talibanilor.
Fardim Kuhistami: ”Părinții au fost vizitați de talibani și amenințați că dacă nu mă voi întoarce în țară, risca să îi execute”.
2.800 de afgani intrați ilegal au cerut protecția statului român
În schimb, Tamim, un student de 23 de ani din Kabul, aflat în România de aproape doi ani, este ceva mai optimist. Spera că se va întoarce acasă, după ce își va termina la București masterul în relații internaționale.
Tamim: ”Sunt gata să mă întorc în Afganistan să îmi ajut poporul. Sunt gata să negociez cu teroriștii și talibanii”.
Până atunci însă, Tamim lucrează cu jumătate de normă la o companie și astfel își asigură banii necesari traiului zilnic. Nu același noroc îl au însă afganii care au ajuns ilegal în România.
Anul acesta, chiar înainte de schimbarea regimului de la Kabul și de preluarea puterii de către talibani, nu mai puțin de 2.800 de afgani, în majoritate intrați ilegal în România, au cerut protecția statului român.
O procedură ce durează între 30 și 90 de zile. Timp în care fiecare solicitant este verificat minuțios, atât în ceea ce privește motivele pentru care a solicitat azil, dar și legat de chestiunile ce țin de riscul pentru securitatea națională.
Afganii cu statut de azilant primesc ajutor din partea statului - inclusiv cazare și bani de mâncare - 16 lei pe zi. Dar numai dacă pot dovedi că în Afganistan au fost persecutați politic, etnic sau religios.
Iar 2021, din cei 5.900 de străini care au intrat fraudulos în țară, jumătate sunt din Afganistan. Cei mai mulți sunt preluați în custodie și trimiși înapoi în Serbia, în baza acordurilor de readmisie.