Bill Gates avertizează că va urma o criză majoră: „Dacă evităm un mare război, va urma o pandemie”
Bill Gates atrage atenția asupra pericolelor cu care se confruntă lumea în prezent. Astfel, el subliniază că ar putea urma un conflict militar major și că, chiar dacă am reuși să-l evităm, ar putea urma o nouă pandemie în următorii 25 de ani.
„O mulțime de tulburări” din lume ar putea declanșa „un război major”, a spus Bill Gates. „Dacă evităm un mare război... atunci, da, va mai fi o pandemie, cel mai probabil în următorii 25 de ani”, a mai spus miliardarul.
Oamenii de știință consideră de obicei pandemiile ca fiind evenimente probabile, chiar inevitabile, în timp. Într-adevăr, acestea devin din ce în ce mai frecvente, din cauza unor factori precum schimbările climatice și creșterea populației, arată studiile, conform CNBC.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În acest context, pentru Gates, întrebarea nu este dacă o altă pandemie va apărea în curând, ci dacă țările lumii vor fi mai pregătite decât au fost pentru Covid-19.
„Țara de la care lumea se aștepta să fie liderul și modelul nu a reușit să se ridice la înălțimea acestor așteptări”, spune Gates, făcând trimitere la modul în care Statele Unite au gestionat criza de sănătate publică.
Gates critică modul în care a fost gestionată pandemia
În 2022, Gates a scris o carte intitulată „How to Prevent the Next Pandemic” (n.r. Cum să prevenim următoarea pandemie), în care a criticat diverse guverne, inclusiv cel al SUA, pentru că nu au fost pregătite corespunzător în 2020. În carte, el a formulat mai multe recomandări pentru țările din întreaga lume, inclusiv politici de carantină mai stricte, investiții în monitorizarea bolilor și stimularea cercetării și dezvoltării de vaccinuri.
Deși s-au înregistrat unele progrese, prin creșterea cheltuielilor pentru pregătirea în caz de pandemie în SUA și în alte țări, Gates spune că răspunsul global nu a este suficient.
„Deși unele dintre lecțiile pandemiei au fost învățate, au fost mult mai puține decât m-aș fi așteptat, din păcate”, spune el.
„Încă nu am reușit să ne punem de acord cu privire la ceea ce (n.r. am făcut) bine și ceea ce nu am făcut bine .... Poate că, în următorii cinci ani, acest lucru se va îmbunătăți. Dar, până acum, este destul de surprinzător”, a mai adăugat Bill Gates.