Job-ul plătit cu 300 de lei/zi de care fug mulți români. Patronii au ajuns să aducă oameni din străinătate
Indispensabili în agricultură, mai ales vara, zilierii sunt tot mai greu de găsit. Asta, deși pot câștiga până la 300 de lei pe zi, cu tot cu bonusuri, dacă sunt harnici.
Iar de la 1 iulie, tariful minim pe care angajatorii îl pot oferi crește de la 19 la 22 de lei pe oră, sumă brută. Majoritatea patronilor spun că au ajuns să caute oameni la sute de kilometri distanță, ori să aducă asiatici ca să lucreze pământul ori să ajute în fermele de animale.
Pe o parcelă din Dâmbovița, ziua de lucru poate însemna doar patru ore de efort susținut. Dacă omul atinge cota cerută, va fi plătit oricum pentru 8 ore, după cum cere legea. Dacă vrea să rămână și culege mai mult, va primi bonusuri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
1.000 de zilieri intră la cules, în vârf de sezon, pe o plantație de afine. Recoltarea s-ar putea face și mecanizat, dar proprietarii spun că pot obține calitate premium numai prin cules manual. Fiecare lucrător are un ecuson cu un cod de bare. Odată scanat, tehnicienii află exact cât a cules fiecare.
Andi Mihai, director comercial: „Știm exact cât culege fiecare, de unde culege și calitatea fiecărei afine. Sunt plătiți cu 140-150 de lei pe zi. La numărul de zile lucrate, vom depăși cu siguranță. Avem de cules două luni și jumătate, dar putem oferi pe tot parcursul anului muncă zilieră pentru comunitate.”
Dar cei din comunitate nu îşi caută de lucru. Zilierii mai vechi au fost rugați să-și caute colegi în satele lor.
-Am primit mai multe refuzuri.
-De ce?
-Pentru că nu e de acord să strângă, să meargă la treabă, la muncă. Nu sunt învățați sau nu știu...
Mihai Filimon, inginer horticol: „În perioada de campanie avem nevoie de mai mulți oameni, și aducem oameni mai de departe, până la o oră și jumătate cu autobuzul.”
La fel se întâmplă și pe o plantație de cătină, culeasă- din lipsă de zilieri- de deținuți. Sunt singurii care primesc tariful minim, dar la patru zile lucrate li se scade o zi din pedeapsă.
La o fermă din Maramureș, munca e grea, așa că proprietarii oferă între 150 și 200 de lei pe zi, cazare, trei mese calde, țigări și haine. Pentru că n-au găsit oameni, au fost nevoiți să înjumătățească efectivul de oi.
Ilie Chiver, crescător animale: „Vin şi cer bani în avans, mint ca e bolnav cineva din familie, şi de le dai pleacă, nu-i mai vezi. Nu stau mult şi nu ai oameni.”
Cioban: „Îmi place la oi, că am mai fost o dată şi s-a rugat de mine şi iar am venit.”
Reporter: De unde sunteţi?
Cioban: „Din Codlea, Braşov.”
Și o femeie se descurcă singură cu animalele din ogradă.
Sandrina Crișan: „Nu găseşti zilieri, nu le place să lucreze, şi nici nu lucrează, şi îi şi scump, şi mai bine lucrez eu. Tineretul nu vrea să lucreze cât pot fac eu. Să lucreze cum lucrez eu i-aş da 100 de lei, dar numai să-i fac de mâncare şi să mă uit la el cum stă, că nu lucrează nici pe jumătate ca mine."
Cei care lucrează cu zilieri sunt obligați să țină un registru de evidență, pe care să-l ofere la cerere inspectorilor de muncă.