Criza de sange din spitale i-a impresionat pe romani. La Timisoara sute de voluntari au asteptat ore in sir pentru a dona

Dată publicare: 25-08-2014 13:47
Dată actualizare: 28-08-2014 07:09


Campania de donare de sange declansata in urma cu cateva zile de Ministerul Sanatatii a provocat in toata tara, un val de solidaritate umana.

La Timisoara, sute de persoane au asteptat mai bine de patru ore la rand, si sunt cel putin de doua ori mai multi donatori decat intr-o zi obisnuita. Pana in urma cu o ora, la Centrul Regional de Transfuzii donasera sange 70 de persoane, iar numarul lor creste de la o ora la alta.

Apelul facut de Ministerul Sanatatii a avut un ecou neasteptat. Centrele regionale de transfuzii sunt asaltate de donatori, inca de la primele ore ale diminetii. Multi dintre cei care au venit sa doneze sange au rude sau prieteni in situatie limita, care au avut nevoie urgenta de transfuzie.

"Mama mea in urma cu 4-5 ani a fost operata si a avut nevoie de sange. Atunci am mers sa donez sange impreuna cu mai multi colegi. La fel am facut si acum" a povestit un voluntar.

"Am venit sa donez sange pentru prietena unei prietene care are leucemie. Donez inca de pe vremea lui Ceausescu" a povestit un alt voluntar.

Printre cei care au venit sa doneze sange au fost si militari ai Garnizoanei Timisoara. "E prima data catnd am venit sa donez. Am venit cu colegii mei militari sa donam ca am auzit ca este nevoie de sange."

Cadrele medicale spun ca, de cateva zile, numarul donatorilor s-a dublat. Vineri, de exemplu, la Centrul Regional de Transfuzie din Timisoara s-a recoltat sange de la 135 de voluntari.

Fiecare voluntar doneaza, in medie, cate 460 de mililitri de sange la o singura donare, si primeste in schimb bonuri de masa in valoare de aproape 100 de lei.

Tags: sange, campanie, donez,


VIDEO PROTVPLUS.RO