Donati sange, salvati o viata. Chemarea de marti a autoritatilor i-a convins pe romani sa mearga sa doneze pentru semenii lor
Este mesajul medicilor, oficialilor din Sanatate, dar mai ales familiilor disperate ca-si vad apropiatii prapadindu-se. Este o lipsa atat de mare, incat doctorii sunt nevoiti sa trieze interventiile chirurgicale.
In toata aceasta deznadejde se intrevede insa si o speranta: pentru multi romani chemarea de marti a fost ca un dus rece. Asa ca au mers inca de la prima ora sa doneze pentru semenii aflati in suferinta.
Se pare ca apelul oficialilor din sanatate a avut deja un prim ecou in constiinta oamenilor, care au realizat ca printr-un gest simplu pot salva o viata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi are doar 10 ani, Bogdan nu vorbeste despre scoala sau jucarii. El stie doar ca are nevoie disperata de sange. Diagnosticat cu aplazie medulara, adica boala care nu-i mai permite maduvei sa functioneze normal, copilul asteapta tintuit pe un pat de spital sange din grupa O1 pozitiv. Spitalul nu mai are.
"E groaznic sa iti vezi copilul si sa nu poti sa faci nimic pentru el, ceva groaznic, groaznic. Incerc sa-l incurajez, sa fiu puternica. Dumnezeu exista si face bine si il ajuta. Daca lupta de atatea zile, zic ca bunul Dumnezeu ne ajuta", spune mama copilului.
Rugi catre Dumnezeu, dar si catre semenii sanatosi, inalta acum mii de oameni din intreaga tara, aflati in aceeasi situatie. Ca vorbim de adulti sau de copii, medicii sunt nevoiti sa amane multe interventii si sa trateze doar cazurile urgente.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie disperata? Printre altele foarte multi oameni s-au aratat scarbiti, dupa ce au aflat ca de la centrul din Slobozia era vandut sangele. Paradoxal, in aceasta perioada a anului e cea mai mare cerere. Se petrec multe accidente si sunt multe operatii programate.
Pe holurile Centrelor de Transfuzii din Satu Mare sau Iasi nu e nimeni.
Gabriela Caro, director Centrul de Transfuzii Iasi: "Situatia este dramatica, pot spune ca niciodata nu a fost asa de grav. Acum o jumatate de ora, in stocul unitatii noastre, existau doar 3 pungi de sange. Acest lucru nu se poate numi un stoc de sange".
Dar oamenii pot face minuni. Dupa apelul facut marti, miercuri a reaparut speranta.
"Nici nu am stat sa ma gandesc, ca am si eu un pusti care implineste peste doua saptamani 8 ani si nici nu am stat pe ganduri", spune un donator.
Florianda Neagu, sef sectie colecta sange Centru de Transfuzie Bucuresti: "Pe stoc nu avem nimic. Lucram intens cu sangele care se doneaza zilnic. Nu e un act foarte dificil de realizat, salvezi un om, poate doi".
Doar 1,7% dintre romani doneaza sange intr-un an. Din aceasta cauza suntem pe penultimul loc in Europa.