Criza de muncitori se adâncește din ce în ce mai tare, în România. Salariile din Vest sunt cel puțin duble
În vreme ce România se pregătește să deruleze investiții de miliarde de euro, finanțate prin PNRR, muncitorii noștri continuă să plece în Occident.
În sectorul construcțiilor, avem un deficit de 100 de mii de meseriași, care va creste, avertizează specialiștii. Salariile oferite în Vest sunt cel puțin duble, iar facilitățile fiscale de care beneficiază constructorii români vor fi reduse treptat.
Constructorii francezi au venit special în Târgu Mureș ca să recruteze zugravi, zidari, instalatori, tâmplari și faianțari. Zeci de oameni au semnat contractele pe loc.
Alin Berki, de 38 de ani, din Harghita, a luat decizia în câteva secunde.
Alin Berki, muncitor în construcții: "Nu putem să stăm în familie și este cam greu, dar din păcate cât se câștigă în România este o diferență și din cauza asta."
Arpad Simon, muncitor în construcții: "E mai sigur salariul decât în România. Salariul nu este chiar excelent, dar este cam ca o medie europeană."
Francezii caută oameni de peste 32 de ani, cu experiență.
Fac însă excepții în cazul în care candidații fac parte din aceeași familie, de pildă, tată și fiu. Contractele se încheie pe trei luni, dar muncitorii speră că vor fi prelungite și chiar că ar putea obține măriri de salariu, în timp.
Jaques Cousseau, reprezentant firmă construcții: "În Franța există o lipsă acută de personal, de muncitori pentru șantiere."
Recrutorii spun că, după câteva luni, oamenii își aduc familiile lângă ei și rămân în străinătate.
Ștefan Fazakas, recrutor: "Avem angajați din România, undeva la o mie de angajați. Vârsta este de la 35 de ani pentru că noi recrutam meseriași , trebuie să aibă o anumită vechime."
În fața valului de plecări, firmele de construcții din România se văd nevoite să apeleze la muncitori din Asia.
Mihai Lixandru este inginer în Brașov și povestește că a mai recrutat până acum alți 180 de lucrători din Sri Lanka și Vietnam. O parte dintre ei au fost duși pe alte șantiere din țară și are nevoie de oameni noi.
Mihai Lixandru, inginer de șantier: "Ei vin pe salariul mediu pe economie, dar li se asigură 3 mese pe zi, cazarea. Practic ei rămân cu banii ăștia în mână, curați."
În România, deficitul de muncitori în construcții este de o sută de mii. Cifra va crește odată cu începerea investițiilor prevăzute în PNRR.
Adriana Iftime, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: "Se așteaptă un volum foarte mare de investiții care trebuie acoperit cu forță de muncă."
Tot Planul Național de Redresare și Reziliență prevede ca scutirile de impozite de care beneficiază sectorul construcțiilor vor fi eliminate treptat. Această măsură va mări deficitul de forță de muncă, spun reprezentanții industriei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, PNRR, criza, muncitori, forta de munca,
Dată publicare:
07-10-2021 19:06