Criză de hârtie în România din cauza exploziei livrărilor la domiciliu. Au apărut ambalajele reutilizabile
România traversează și o criză de hârtie provocată de eliminarea plasticului din mai multe domenii și de explozia livrărilor la domiciliu, în pandemie.
Firmele care produc ambalaje din hârtie și carton reușesc cu greu să mai găsească materie primă ca să onoreze valul mare de comenzi.
Și când găsesc, trebuie să plătească cu 60, 70 % mai mult pentru ea. Iar tipografiile riscă să nu mai poată imprima cărțile și revistele, pentru care au contracte.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dintr-o fabrică din Iaşi pleacă în fiecare zi câte 250 de mii de sacoșe de hârtie. Cererea pentru ambalajele din acest material a explodat odată cu pandemia şi creşterea serviciilor de livrare la domiciliu. Pe lângă faptul că este tot mai greu de găsit, hârtia din care se fac ambalajele este mai scumpă. De altfel, întreaga Europă trece printr-o criză a hârtiei.
Tiberiu Stoian, managerul unei companii care produce ambalaje: „Fără doar şi poate, o creştere explozivă au avut sacoșele necesare livrării produselor alimentare. Noi a trebuit să răspundem provocării de a aproviziona cantităţi de 2, 3 ori mai mari de hârtie. Media de creştere în perioada ianuarie-noiembrie 2021 pentru materia primă- hârtie este undeva între 55, 60%.”
În aceste condiţii, firmele care produc hârtie ca materie primă s-au orientat mai degrabă spre producătorii de ambalaje, pentru că ei comandă cantităţi mult mai mari. Au lăsat descoperite tipografiile, care abia reuşesc să mai facă rost de hârtie pentru cărţi şi reviste.
800 de mii de cărţi ajung în fiecare lună în România dintr-o tipografie din Croaţia. Dacă la începutul anului tona de hârtie costa 500 de euro, acum preţul a ajuns la 800 de euro pentru aceeaşi cantitate.
Dan Bacalum, reprezentantul tipografiei: „Sunt schimbări de preţuri aproape lunar, începând cu luna aprilie a acestui an, şi din păcate contractele care au fost semnate cu furnizorii de hârtie nu au putut fi respectate nici în ceea ce priveşte preţul, şi nici în ceea ce priveşte cantitățile lunare livrate. Termenele de livrare s-au lungit de la o lună şi la 4, 5 luni. Preţurile la hârtie au crescut cu 25 şi până la 60, 70%.”
Pentru că scumpirile ameninţă şi acest domeniu, unele companii cauta alternative. Un lanţ de librarii foloseşte ambalaje reutilizabile pentru coletele care ajung la uşa clienţilor.
„Omul desface, îşi ia produsele şi ambalajul se întoarce la curier, care îl aduce înapoi la noi şi apoi îl folosim de mai multe ori” spune Alex, reprezentantul librăriilor.
Adina Huma, reprezentantul firmei producătoare: „Fiecare ambalaj înlocuieşte până la 500 de cutii şi pungi care nu mai trebuiesc să fie folosite.”
Soluţia cea mai la îndemâna rămâne reciclarea. Vestea bună este ca hârtia şi cartonul sunt cele mai reciclate deşeuri în ţara noastră, potrivit firmelor de profil. La o asemenea companie se reciclează lunar 12 mii de tone de deşeuri din hârtie şi carton.
Cristel Sabău: „Sunt transformate iarăşi în produse finite, în hârtie pentru carton şi hârtie igienică. Toate produsele pe care le realizăm, le întoarcem în industrie, către firme de procesare a cărnii, care îşi ambalează în cutii, sau oricine are nevoie de un ambalaj de carton, Horeca.”
Activiştii de mediu atrag atenţia că pădurile nu trebuie sacrificate în această criză. Hârtia poate fi făcută şi din stuf, orez sau fibre din bambus.