Crește numărul de zimbri în Carpați. Sunt doar 5.000 în sălbăticie, în întreaga Europă

Ultima actualizare: 04-08-2019 19:42

Proiectul de repopulare a Carpaţilor cu zimbri face paşi siguri înainte. Animalele se înmulțumesc în libertate fără probleme şi s-au răspândit pe o suprafaţă de 10 ori mai mare decât cea pe care o ocupau acum șapte ani.

Specialiştii spun că, în aceste condiţii, turmele eliberate în trei zone din ţară se vor întâlni cândva cu cele din Polonia, Ucraina şi Slovacia.

Turmele din munţii Poiana Ruscă şi din Munţii Ţarcului au ajuns să numere 50 de exemplare, iar 16 pui au venit pe lume în libertate. Câţiva zimbri sunt monitorizaţi prin GPS iar hărţile arată cum, anual, îşi lărgesc arealul de păşunat. Femelele suntcele care conduc grupul.

Alexandra Sallay-Mosoi, biolog: „Sunt animale curioase şi încep să se extindă pe zone. Succesul de supravieţuire e mai mare dacă sunt deja formate grupuri sociale”.

Specialiştii asociaţiei World Wildlife Fund România, care au implementat proiectul în cele două zone, vorbesc despre beneficiile speciei.

Bianca Ștefănuț, WWF România: „Creează habitate pentru animale mai mici: căprioare, lupi, jderi. Fiind atât de mari, ei străbat vegetaţia creând culoare pentru aceste animale. Ei sunt nişte arhitecţi ai peisajului, crează mici ochiuri de pădure și acolo se dezvoltă o altfel de flora. Asta ajută la nutriţia celorlalte ierbivore mai mici”.

Şi în judeţul Neamţ alţi 48 de zimbri, dintre care cinci pui fătaţi anul acesta, zburdă liberi prin păduri.

Rangerii spun că s-au deplasat mult, şi-au mărit arealul de păşunat pe o suprafaţă de 60.000 de hectare, de la 5000 - în 2012, şi e posibil ca, la un moment dat, să întâlnească exemplarele din Ucraina.

Iar proiectul continuă, cu eliberarea altor animale. O parte provin din rezervaţia de la Vama Buzăului.

Fabian Rot, administrator Rezervația Valea Zimbrilor: „Sperăm ca, până la final de an, să mai putem da spre libertate undeva între patru și șase exemplare”.

După ce pleacă din rezervaţii, zimbrii rămân într-o zonă de aclimatizare vreme de 21 de zile, după care sunt lăsaţi în sălbăticie, unde se alătură turmelor.

Tiberiu Nicolae Chirilaș, primar Valea Buzăului: „Până în momentul de față avem eliberaţi în județele Caraș Severin, Hunedoara, Neamţ şi nu vă ascund că urmează şi alte eliberări în cadrul altor proiecte. Sunt în regulă din informările pe care le avem, totul decurge normal. Nu există niciun incident, ceea ce ne bucură”.

În acest moment, circa 5.000 de exemplare trăiesc în sălbăticie în întreaga Europă. Specia a dispărut după Primul Război Mondial, însă au fost păstrate în captivitate câteva animale, care s-au înmulţit pe cale naturală.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO