Cresc solicitările pentru testele de paternitate din România. Ce spun psihologii
Cresc solicitările pentru testele de paternitate. Psihologii spun că astfel de cereri vin cel mai des de la cuplurile necăsătorite sau care sunt într-o relație de puțin timp.
Un astfel de test pleacă de la 800 de lei și poate ajunge până la 3.000 de lei, în funcție de procedeul folosit.
Potrivit Institutului Național de Medicină Legală, dacă anul trecut au fost peste 500 de solicitări de teste de paternitate acum, în doar 8 luni, sunt deja 435.
De pildă, într-un cabinet de terapie a ajuns recent un cuplu care, după mai multe despărțiri și episoade de infidelitate a făcut un astfel de test.
Ioana Radu, psiholog: „Un caz care a fost interesant a fost acela în care în afara căsătoriei s-a născut acel copil și ulterior căsătoriei s-au pus semne mari de întrebare. Un răspuns pe care simți nevoia de a-l căuta în altă parte cu dovadă științifică, scris negru pe alb”.
În laboratoarele private astfel de teste pot fi făcute rapid, spun specialiștii.
Cele mai sigure metode sunt prin prelevarea probelor de sânge sau de salivă. Ele vor fi interpretate, iar ADN-ul copilului va fi comparat cu cel al mamei și cu cel al tatălui. Doar în Cluj, în clinicile private, se face în medie un test de paternitate pe zi. Aici prețurile pleacă de la 800 de lei.
Andreea Cătană, medic genetician: „Copilul moștenește jumătate ADN-ul de la mama și jumătate de la tatăl biologic și dacă există o potrivire putem spune da, este sau nu tatăl copilului respectiv”.
Cele mai multe astfel de investigații se fac în clinicile private, însă există și cazuri care ajung în instanță, iar instituția poate solicita un astfel de test de la Insitutul de Medicină Legală.
Bianca Racolța, avocat: „Am remarcat o creștere a numărului de astfel de litigii. Genul acesta de cauze se soluționează în aproape 100% din cazuri cu expertiza IML. Din păcate, procedura este greoaie și procesele de acest gen durează mult”.
Zina Barabas-Cuzmici, medic primar genetică medicală: „Pacientul trebuie să înțeleagă că testările genetice au și ele limitele lor, că uneori trebuie să facem mai multe tipuri de testări genetice până avem un diagnostic precis”.
Există și asociații care consiliază cuplurile înainte să apeleze la teste genetice.