Catolicii din Romania sarbatoresc Pastele. 1,5 milioane de credinciosi si-au spus "Christos a inviat! Adevarat a inviat!"
Aproximativ un milion si jumatate de romani - catolici de rit latin, dar si protestanti - sarbatoresc astazi Pastele.
Sambata noapte, in bisericile acestor confesiuni a fost vestita Invierea Domnului. Azi, credinciosii vor lua parte la Liturghia solemna de paste, dupa care se vor indrepta spre case, la mesele incarcate cu pasca, miel, si oua rosii.
Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost la slujba de Inviere de la Catedrala Sf Iosif din Bucuresti.
Catedrala Sf. Iosif din Capitala a fost plina de credinciosi romano-catolici, veniti sa sarbatoreasca invierea Mantuitorului.
Pentru prima oara, dupa 40 de zile de post, credinciosii au cantat Aleluia si dupa o tacere de trei zile, clopotele au batut din nou.
"E atat de fantastic, chiar simti ceva special. Slujba e de asa natura incat chiar te face sa simti ceva special", a marturisit o credincioasa.
"Invierea, in fond, este impacarea si pacea pe care o resimti - aceasta lumina care este spirituala, care poate sa fie intr-o lumanare, dar sa fie simbolul a ceea este este in interior", a spus parintele FRANCISC DOBOS, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti .
In Suceava, sute de credinciosi, localnici, dar si foarte multi pelerini au ascultat slujba de Inviere la Basilica Minor din Cacica. Dupa Sfanta Liturghie, credinciosii au pornit in procesiune.
"Este o atmosfera minunata, o liniste si o pace sufleteasca pe care o regasim in feicare an aici la Cacica", a spus o credincioasa.
"Ceva deosebit. Este prima data cand venim la catolici, noi suntem ortodocsi, dar am tinut foarte mult sa venim sa vedem si noi", a marturisit o alta femeie.
La Timisoara, ploaia le-a incercat credinta oamenilor, dar nu a fost o piedica in calea rugaciunii. Domul catolic a fost neincapator pentru cei peste 2000 de credinciosi care au venit sa se roage, in noaptea Invierii.
Slujba a fost oficiata in patru limbi: romana, germana, maghiara si latina. "Inainte de a veni la biserica, am cele patru casete cu Isus din Nazaret, le-am vizionat si astazi este o zi plina" a marturisit o femeie.
Din cauza lucrarilor de reabilitare din centrul Timisoarei, la finalul slujbei nu s-a mai facut si ocolul Bisericii, asa cum spune traditia.
Si la Cluj, credinciosii au cantat Chistos a Inviat in Catedrala veche de 600 de ani, Sfantul Mihail, aflata in Piata Unirii. Dupa ce au luat lumina, oamenii au inconjurat de trei ori biserica - asa cum spune traditia.
In Alba Iulia, preotii au inceput procesiunea Invierii purtand statuia lui Chistos pe brate.
De la biserica, fiecare credincios a dus acasa lumina sfanta. Si la Basilica romano-catolica din Oradea, slujba de Inviere s-a desfasurat dupa canoanele specifice ritului. Multi dintre credinciosi au adus cu ei cosuri cu paine, oua vopsite, vin si sare pentru a fi sfintite.
La Targu Mures, peste o mie de catolici au participat la Slujba de Inviere si au inconjurat centrul orasului cu lumanari aprinse in maini. Dupa procesiunea de sambata noapte, enoriasii se strang astazi din nou la biserica, unde se sfinteste mancarea care se va pune pe masa de Paste.