Aproximativ un milion de catolici din Romania sarbatoresc duminica Pastele
Aproximativ un milion de catolici din Romania sarbatoresc duminica Pastele, iar sambata noapte vor participa la celebrarea solemna a Vigiliei Pascale, care exprima trecerea de la moarte si pacat la viata noua in Isus Cristos Inviat.
In Sambata Sfanta, Biserica mediteaza in tacere si rugaciune patimirea si moartea lui Cristos, iar in cursul zilei nu are loc nicio actiune liturgica.
In schimb, noaptea are loc celebrarea solemna a Vigiliei Pascale, prin care se exprima trecerea de la moarte si pacat la viata noua in Isus Cristos Inviat.
La Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti, celebrarea Vigiliei Pascale va incepe la ora 23.00, fiind prezidata de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu.
Ritualul va incepe in fata bisericii catedrale, prin binecuvantarea focului si aprinderea Lumanarii Pascale - simbol al lui Cristos Inviat - de la care vor fi aprinse apoi lumanarile credinciosilor, iar apoi credinciosii vor asculta vestirea solemna a Invierii.
Cu putin timp inainte de miezul noptii, clopotele vor bate din nou, dupa o tacere de trei zile. Tot atunci, pentru prima data dupa 40 de zile de post, se va intona cantarea "Aleluia".
La Sfarsitul Sfintei Liturghii, in jurul orei 01.00, toti credinciosii, preotii si IPS Ioan Robu, cu lumanarile aprinse, vor intona solemn "Cristos a inviat!", mergand in procesiune in jurul Catedralei Sfantul Iosif.
Sfanta Liturghie solemna a Invierii Domnului va avea loc duminica dimineata la Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti, dar si la toate bisericile catolice din Romania.
In Romania sunt aproximativ un milion de catolici, cele mai mari comunitati fiind in Transilvania.
Si in Bucovina este o importanta comunitate de catolici de etnie poloneza si germana.
Presedintele Asociatiei Polonezilor Suceava, Stanislava Iachimovschi, spune ca Invierea Domnului, una din cele mai importante sarbatori ale crestinatatii, este o sarbatoare a bucuriei si a intelegerii, iar pentru comunitatile polonezilor din Bucovina Pastele este o sarbatoare cu traditii indelungate, mostenite de la inaintasi si transmise din generatie in generatie.