Mii de tone de pământ au luat-o la vale, în Constanța. Oamenii sunt disperați
30 de case din Cumpăna sunt în pericol din cauza surpării unei şosele. Drumul de pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a năruit pe o distanţă pe peste 100 de metri, iar circulaţia este oprită.
Oamenii din zonă sunt disperaţi şi imploră autorităţile să îi ajute. Reprezentanţii Primăriei fac apel la firma care se ocupă de consolidarea falezei, însă lucrările nu pot începe deocamdată.
De sus se văd cel mai bine craterele care se întind pe mai mult de o sută de metri lungime. Localnicii susţin că miercuri, pe şosea, au apărut câteva crăpături, iar joi dimineaţă s-au trezit ca o parte din sosea s-a prăbuşit.
Malul înalt de peste 10 metri s-a surpat, iar mii de tone de pământ au luat-o la vale. 30 de case sunt la doar câţiva metri de falie.
Reacția localnicilor din Cumpăna
Localnică: "Până la case cât mai este uitaţi cât este aici sunt patru metri până la poartă şi după începe la case curtea uitaţi zidul la bucătărie. Ieri dimineață era mai puțină fisură ca asta de ieri dimienata până acum uitaţi cât s-a dus."
Localnic: "Până la gardul meu mai este uite uite acolo mai e patru metri până la gard şi până la casă. Ce o vrea Dumnezeu."
Autorităţile locale au luat decizia de a închide drumul, iar comisia pentru situaţii de urgenţă iau în calcul ipoteza evacuării localnicilor.
Explicația pentru surparea malului de pământ
Drumul este situat chiar pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, iar malurile aparţin administraţiei canalului.
Florin Georgescu, director Administraţia Canalelor Navigabile: "A început să se surpe malul probabil datorită faptului că s-au făcut nişte acumulări de apă în zona asta nu ştim exact părerea experţilor este ca în ultima perioadă cantitatea de apă este foarte mare probabil că şi de asta a plecat partea asta de mal de aici."
Florin Neagu, viceprimar Cumpăna: "După cum vedeţi o falie de mari dimensiuni de pe strada Dunării cum o numim noi în cumpănă s-a surpat, din spusele specialiştilor se pare că ar fi vorba de pânza freatică care ar fi la nivelul faliei."
Primele date arata ca la 15 metri adâncime s-a format o pungă subterană de apă, alimentată de izvoare. Autorităţile susţin că pentru moment nu se poate interveni pentru consolidare, întrucât riscul unor noi surpări este foarte mare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!