România și alte 10 țări se opun noii strategii a Uniunii Europene de protejare și refacere a pădurilor
Alături de alte zece țări, România se opune noii strategii a Uniunii Europene de protejare și refacere a pădurilor. Ministrul Mediului spune că România nu a fost consultată și vrea să știe cum vor fi finanțate măsurile propuse de Bruxelles.
În document, se cere ca trei miliarde de arbori să fie plantați în toată Uniunea Europeană, până în 2030. Și tot până atunci, pentru însănătoșirea naturii, 10% din suprafață fiecărei țări să fie strict protejată, fără că omul să poată interveni în niciun fel.
Scrisoarea de protest a celor 11 țări față de strategia forestieră a Uniunii Europene a fost inițiată de Austria și semnată inclusiv de România, ''în ultima secundă'', spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Oficialul reclamă în primul rând că statele membre nu au fost consultate oficial.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tanczos Barna: ''Interesul României este că această strategie forestieră dincolo de obligații să conțină și condițiile de finanțare și sprijinul de care vor beneficia statele membre în momentul în care își asumă aceste ținte extrem de ambițioase''.
De cealaltă parte, reprezentanții Comisiei Europene spun că strategia forestieră a fost adoptată după ce s-au făcut consultări cu autoritățile competențe din fiecare țară, așadar și din România. Și punctează că, de acum înainte, urmează o dezbatere cu toate statele membre pentru a ajunge la un acord final.
Prin nouă strategie forestieră, Comisia Europeană își propune să ia măsuri pentru conservarea și protecția pădurilor. De pildă, prevede plantarea a 3 miliarde de copaci în toate țările membre până în 2030 și stimularea, prin despăgubiri, a proprietarilor de pădure să păstreze mai multe zone forestiere intacte. Asta în condițiile în care, tot până la finele deceniului, fiecare stat membru trebuie să identifice 10% din suprafață să pe care să o protejeze strict, pentru că nimeni să nu-i deranjeze ecosistemul.
Tanczos Barna: ''Este o țintă ambițioasă, va însemna o triplare a bugetului care trebuie alocat pentru acest lucru, acum avem cam 100 de milioane de lei compensații pt 3% din suprafață țări”.
“Reporter: În condițiile în care noi avem o problema uriașă legată de defrișările ilegale, și știe toată lumea acest lucru, ne permitem să spunem că ar costă prea mult dacă s-ar triplă suprafață de păduri în care să nu se intervină absolut deloc?'
Tanczos Barna: “Eu nu pot să spun ce este mult sau ce e puțîn, pot să spun că min al Mediului, să spun min finanțelor să aloce...'
Reporter: Nu ar trebui să fie o prioritate, totuși?
Tanczos Barna: ''Vrem nu vrem, va fi o prioritate, vrem nu vrem va impacta industria, protecția mediului va costă din cei în ce mai mult''.
Austria încearcă sabotarea ambitioasei strategii forestiere europene, iar scrisoarea de protest semnată de țări că Ungaria, Polonia și Germania reprezintă întocmai poziția industriei forestiere, spun oficialii ONG-ului Agent Green.
Gabriel Păun, Agent Green: ''Ministrul mediului se teme că va trebui să plantăm prea mulți arbori în România// se teme că, pe lângă, catalogul național al pădurilor virgine care nu acoperă mai mult de 0,01% din suprafață României, va trebui să protejăm și alte păduri seculare și primare de o importantă deosebită// 05.50 ''în prezent, doar 1% din suprafață țării este strict protejată, 99% este deranjată și foarte deranjată, până la degradată distrusă''.
Din cauză că nu reușește să protejeze mediul, România este deja subiectul a cinci proceduri de infringement, adică riscă să fie sancționată de Bruxelles cu sute de mii de euro pe zi.