Coruptie la varful CJ Valcea. Modul in care o firma executata silit s-a inteles cu functionarii publici

politisti mascati descidendere taxi Brasov

Presedintele interimar al Consiliului Judetean Valcea Gheorghe Pasat si cinci functionari publici din subordine sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu si abuz de incredere, intr-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Iasi al DNA.

Alaturi de Gheorghe Pasat au fost pusi sub urmarire penala Constantin Drinea - secretar al judetului Valcea, Carmen Manuela Alexandrescu - director general in cadrul CJ Valcea, Constantin Mircea Predescu - director general al Directiei Generale Economice din CJ Valcea, Constantin Rizea - sef al Serviciului Buget din Directia Generala Economica a CJ Valcea si Maria Lazaroiu - consilier juridic al aceleiasi institutii.

Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 februarie 2016, a inculpatei:

DENSOREAN DANIELA, director financiar al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- fals in inscrisuri sub semnatura privata,
- complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- abuz de incredere prin fraudarea creditorilor,
- instigare la spalare de bani, in forma continuata,
- folosirea, cu rea-credinta, de bunuri sau a creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia,

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii:

Citește și
Primarul interimar al sectorului 1, Vasile Motoc
Inlocuitorul lui Chiliman la primaria sectorului 1, suspect intr-un dosar de coruptie. Faptele de care il acuza DNA
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

MITITELU CLAUDIU-MARIAN, administrator al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- fals in inscrisuri sub semnatura privata,
- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma complicitatii
- abuz de incredere prin fraudarea creditorilor,
- instigare la spalare de bani, in forma continuata,
- folosirea, cu rea-credinta, de bunuri sau a creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia,

PĂSAT GHEORGHE, vicepresedinte cu atributii de presedinte al Consiliului Judetean Valcea,
ALEXANDRESCU CARMEN MANUELA, director general in cadrul Consiliului Judetean Valcea,
DIRINEA CONSTANTIN, secretar al Judetului Valcea,
PREDESCU CONSTANTIN MIRCEA, director general al Directiei Generale Economice in cadrul Consiliului Judetean Valcea,
RIZEA CONSTANTIN, sef al Serviciului Buget din Directia Generala Economica in cadrul Consiliului Judetean Valcea,
LĂZĂROIU (fosta COJOCARU) MARIA, consilier juridic in cadrul Consiliului Judetean Valcea,
toti cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- abuz de incredere prin fraudarea creditorilor, sub forma complicitatii

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016, inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian, in calitate de reprezentanti ai unei societati comerciale, in intelegere cu persoane cu functii de conducere si functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Valcea, au initiat un mecanism fraudulos prin care sa evite executarea silita a conturilor firmei de catre creditori.
De mentionat este faptul ca, societatea reprezentata de cele doua persoane avea in derulare un contract incheiat cu Consiliul Judetean Valcea, ce avea ca obiect Asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor la CET GOVORA in cadrul proiectului Reabilitarea Sistemului de Termoficare Urbana la nivelul Municipiului Ramnicu Valcea pentru perioada 2009-2029, in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice.
In scopul aratat mai sus, in luna decembrie 2015, inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian au incheiat in fals cu o societate comerciala din Turcia, un contract prin care ar fi cesionat cu titlu gratuit dreptul de creanta cu garantiile si accesoriile acestuia, provenite din contractul mentionat mai sus. De asemenea, in aceeasi perioada, cele doua persoane au mai intocmit si o notificare prin care societatea cesionara ar fi solicitat Consiliului Judetean Valcea sa achite sumele datorate intr-un anumit cont deschis la o unitate bancara.
La data de 23 decembrie 2015, cele doua inscrisuri au fost depuse de inculpata Densorean Daniela la Consiliul Judetean Valcea.
Ulterior, in baza celor doua documente false, ceilalti suspecti, reprezentanti ai Consiliului Judetean Valcea, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si incalcarea prevederilor contractuale, au incheiat cu inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian un act aditional la contractul de servicii aratat mai sus, in care se stipula ca se inlocuieste contul societatii reprezentate de cei doi, cu un altul al firmei cesionare.
La data de 29 decembrie 2015, in baza documentului mentionat anterior, Consiliul Judetean Valcea a achitat, in mod nejustificat, suma totala de 150.571,69 lei (inclusiv TVA) reprezentand transa de plata trimestriala aferenta contractului de servicii in contul de trezorerie al societatii cesionare.
Acest lucru a avut drept consecinta, pe de o parte, evitarea incasarii in conturile poprite ale firmei reprezentate de inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian, a sumei de 150.571,69 lei si, pe de alta parte, neincasarea de catre ANAF a sumelor cuvenite.
In continuare, la data de 21 ianuarie 2016, inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian au determinat o persoana din conducerea firmei turcesti sa ridice in numerar si sa transfere in conturile unor persoane fizice si juridice, sume de bani (in total 150.571,69 lei) cu titlu de: plata drepturilor salariale ale unor angajati si plata unor furnizori si prestatori servicii.

Inculpatei si suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.
Inculpata Densorean Daniela urmeaza sa fie prezentata la data de 23 februarie 2016, Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale, respectiv punerea in miscare a actiunii penale reprezinta etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Deputatul Nicolae Paun, chemat la DNA pentru noi acuzatii. Tranzactiile imobiliare facute de
Deputatul Nicolae Paun, chemat la DNA pentru noi acuzatii. Tranzactiile imobiliare facute de "Niky Scorpion"

Deputatul Nicolae Paun s-a prezentat, luni, la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citat in dosarul in care este cercetat alaturi de parlamentarul Madalin Voicu pentru mai multe infractiuni.

Inlocuitorul lui Chiliman la primaria sectorului 1, suspect intr-un dosar de coruptie. Faptele de care il acuza DNA
Inlocuitorul lui Chiliman la primaria sectorului 1, suspect intr-un dosar de coruptie. Faptele de care il acuza DNA

Primarul interimar al sectorului 1 a stat luni fata in fata cu procurorii DNA Ploiesti.

Metoda
Metoda "factura", schema prin care un om de afaceri ar fi facut evaziune de 3 MIL. euro. DNA-ul a descins azi acasa la el

Un om de afaceri din Timisoara, important jucator pe piata cerealelor din Banat, a fost luat la intrebari de procurorii anticoruptie.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).