×

Deputatul Nicolae Paun, chemat la DNA pentru noi acuzatii. Tranzactiile imobiliare facute de "Niky Scorpion"

Deputatul Nicolae Paun s-a prezentat, luni, la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citat in dosarul in care este cercetat alaturi de parlamentarul Madalin Voicu pentru mai multe infractiuni.

Se inmultesc problemele in jurul deputatului Nicolae Paun, supranumit si Niki Scorpion. Cu doar doua zile inainte ca plenul Camerei sa decida pentru a doua oara daca ii ridica sau nu imunitatea, la cererea DNA, procurorii l-au anuntat oficial ca va trebui sa raspunda pentru noi acuzatii, nu doar pentru deturnare de fonduri europene si spalare de bani.

Deputatul nu a vrut sa comenteze sub nicio forma prezenta sa la DNA.

Saptamana trecuta, parlamentarii au fost impresionati de discursul lui Madalin Voicu si au respins solicitarile DNA privind retinerea si arestarea acestuia.

In schimb, Nicolae Paun nu a asistat la sedinta, iar alesii au fost de acord ca parlamentarul sa fie retinut. Cand trebuia sa voteze si cererea de arestare a procurorilor, multi au plecat din sala, iar sedinta s-a suspendata din lipsa de cvorum. Votul a fost reprogramat pentru miercuri.

Citește și
Dosar Madalin Voicu si Nicolae Paun
STENOGRAME. Discutiile intre Madalin Voicu si Nicolae Paun, de la "bag cutitul in procurori" la "bulangii de la DNA"

UPDATE 15:00 Comunicatul DNA privind extinderea urmaririi penale:

In completarea comunicatului nr. 156/VIII/3 din 18 februarie 2016, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus extinderea urmaririi penale fata de:

PAUN NICOLAE, deputat in Parlamentul Romaniei, care detine si calitatea de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, pentru savarsirea infractiunilor de:
- evaziune fiscala, in forma continuata
- folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, in forma continuata,

S.C. NIKY SCORPION ALCOM S.R.L., pentru savarsirea infractiunilor de:
- evaziune fiscala, in forma continuata,
- spalarea banilor, in forma continuata.

Din ordonanta prin care s-a dispus extinderea urmaririi penale fata de suspectii anterior mentionati, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2004 - 2014, suspectul Paun Nicolae, prin intermediul SC Niky Scorpion Alcom SRL si in dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzactii imobiliare constand in cumpararea si vanzarea succesiva a doua terenuri (unul situat in Bucuresti, iar celalalt in judetul Ilfov), fara a avea o justificare economica (nerentabile si cu implicatii asupra creantelor datorate bugetului de stat). In final, aceste terenuri au fost achizitionate de suspect la preturi mai mari decat preturile la care fusesera vandute anterior: terenul din Bucuresti la un pret 10 ori mai mare decat pretul de vanzare, iar terenul din judetul Ilfov la un pret de peste aproape 3 ori mai mare. Astfel, prin plata unor preturi nereale supraevaluate de 10,48 ori, respectiv 2,77 ori aferente achizitiei de terenuri, au fost majorate cheltuielile societatii Niky Scorpion Alcom, in scopul diminuarii masei impozabile si, in consecinta, a impozitelor datorate bugetului de stat. Ca urmare acestor operatiuni, creditul societatii SC Niky Scorpion Alcom SRL a fost diminuat cu suma totala de 3.220.000 lei.

Suspectilor, persoana fizica si juridica, li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF) si din partea Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
 

Situatia imunitatii deputatului nu este clara, colegii lui Paun parasind sala de plen inainte sa voteze. Ceea ce inseamna ca reprezentantul Partidei Romilor Pro Europa va trebui sa apara din nou in fata Camerei, pentru un nou vot.

Luni, el a fost chemat impreuna cu avocatul sau la DNA pentru a i se comunica ca acuzatiile impotriva sa se extind. Paun a refuzat sa comenteze situatia sa, dar a precizat ca miercuri nu se va prezenta in fata colegilor sai. "Nu va osteniti sa mergeti in Parlament, pentru ca eu nu voi merge acolo", a declarat el.

In prezent, Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene; deturnare de fonduri; spalare a banilor; efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.

Citeste și...
INTERCEPTARI. Deputatul Paun, despre romii pe care ii reprezinta in Parlament:
INTERCEPTARI. Deputatul Paun, despre romii pe care ii reprezinta in Parlament: "Astia nu stiu sa se iscaleasca, sa scrie"

Procurorii anticoruptie au facut publice pasaje pitoresti din convorbirile celor doi deputati care au ajuns saptamana trecut in vizorul DNA.

STENOGRAME. Discutiile intre Madalin Voicu si Nicolae Paun, de la
STENOGRAME. Discutiile intre Madalin Voicu si Nicolae Paun, de la "bag cutitul in procurori" la "bulangii de la DNA"

Ies la iveala detalii picante din dosarul DNA in care deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun sunt acuzati de fapte grave de coruptie.

Cum au fost surprinsi doi soferi romani pe o autostrada din Marea Britanie. Au ajuns la inchisoare. FOTO
Cum au fost surprinsi doi soferi romani pe o autostrada din Marea Britanie. Au ajuns la inchisoare. FOTO

Doi romani au fost opriti pe o autostrada din Marea Britanie pentru ca mergeau pe contrasens. Nicusor Paun, 34 de ani, si Vasile Radoescu, 39, conduceau un TIR, pe autostrada din apropiere de Shenstone, Staffordshire.

Ultimele Știri
Stare de urgență decretată în nordul Italiei. Cinci regiuni ale țării, grav afectate de secetă
Stare de urgență decretată în nordul Italiei. Cinci regiuni ale țării, grav afectate de secetă

Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni, scrie AFP, citată de Agerpres.

Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”

Autoritățile române au luat legătura cu familia româncei care a fost ucisă de un rechin, când făcea scufundări la mică adâncime în Egipt.

Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, suspectul în cazul atacului din Chicago, a fost reținut de poliție
Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, suspectul în cazul atacului din Chicago, a fost reținut de poliție

Poliţia l-a identificat şi reţinut pe Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, ca suspect în cazul atacului de la parada din Highland Park dintr-o suburbie a orașului Chicago.