Corpul de Control al Ministerului Sănătății, trimis de urgență la Timișoara, după o dezinsecţie
Corpul de Control al Ministerului Sănătății a fost trimis de urgență la Timișoara, după ce 70 de locatari dintr-un bloc au fost evacuați în urma unei operațiuni de dezinsecție.
Substanța otrăvitoare folosită într-o cofetărie de la parter s-a împrăștiat în tot imobilul, iar oamenii au simțit un miros înțepător. Ancheta trebuie să lămurească dacă firma care a făcut lucrarea a respectat concentrațiile de substanțe chimice admise pentru astfel de intervenții.
Acum aproape doi ani, tot în Timișoara, doi copii și o femeie au murit după o deratizare făcută cu o substanță interzisă.
Un insecticid cu spectru larg care conține cipermetrină, un compus neurotoxic, a fost folosit în cofetăria de la parterul blocului. Substanța CY10 se vinde inclusiv pe internet.
În prospect sunt însă trecute atenționări cu privire la modul în care trebuie diluată în apă, pentru că altfel provoacă iritații.
Anchetatorii urmează să stabilească dacă au fost respectate indicațiile.
Era ora 20 și 52 de minute când oamenii din imobilul cu 12 etaje au anunțat la 112 că în apartamente se simte un miros înțepător de substanță chimică. Câteva minute mai târziu, ISU a dispus evacuarea celor 70 de locatari. Între ei erau 12 copii.
Locatar: „Simțeam foarte tare în baie. Era un miros puternic de insecticid, pesticid."
Locatar: „A venit pompierul și mi-a spus: „Îmbracă-te, că mergem jos!"
Locatar: „Ne-au spus că e o situație de urgență, o deratizare la demisol, la cofetărie. Erau multe gaze."
În cofetăria de la parterul blocului, specialiștii de la ISU care cercetează accidentele chimice au măsurat în aer un nivel periculos de substanțe chimice.
Elena Megherea, purtător de cuvânt ISU Timiș: „S-a identificat depășirea valorilor normale pentru un insecticid CY10."
Flavius Cioca, director DSP TIMIȘ: „Substanța folosită este relativ cunoscută. Are niște precauții la utilizare. Rămâne de văzut dacă au aplicat precauțiile vizavi de dozaj, ce țin de diluția și folosirea acestei substanțe."
Firma care a făcut dezinsecția urmează să fie verificată dacă avea toate autorizațiile necesare pentru intervenție.
Pe internet societatea prezintă mai multe certificări, unele emise de organisme internaționale.
Leonard Roman, reprezentant firmă de dezinsecție și deratizare: „Noi nu lucrăm decât cu substanțe avizate de Ministerul Sănătății, cu aviz pe acestea. Produsul respectiv irită puțin. În casa scării nu a ajuns niciun gram, însă undeva, poate la toalete, acolo am simțit așa ceva."
Maria Micle, proprietar cofetărie: „Am făcut o dezinfecție cu o firmă specializată. Ce a fost diferit față de altădată nu știu să vă spun."
Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control pentru a ancheta cele întâmplate. Deocamdată nu au fost anunțate concluzii.
După ce au dormit la un hotel din Timișoara ori la rude, cei 70 de locatari s-au întors miercuri în apartamente, cu indicații clare de la autorități.
Locatară: „Să aerisim, să ventilăm."
În noiembrie 2019, tot în Timișoara, după o deratizare făcută într-un bloc cu fosfat de aluminiu, o substanță interzisă, s-au pierdut trei vieți: un bebeluș de câteva zile, un copil de trei ani și mama sugarului. Alte câteva zeci de persoane au primit îngrijiri în spital. Până acum nimeni nu a plătit pentru cele întâmplate.
Procesul în cazul deratizării blocului este încă în primă instanță, în administrare de probe. Patronul firmei de deratizare este și acum sub control judiciar după ce a stat 60 de zile în arest.
În urma tragediei de acum doi ani, au fost verificate toate cele 60 de firme de dezinsecție și deratizare din Timiș.
O parte au primit avertismente pentru nereguli și ulterior jumătate s-au inschis.