Bloc evacuat în Timişoara. S-au detectat substanţe periculoase după o dezinsecţie. DSP a demarat o anchetă

24-02-2021 07:53


S-a instalat panica marți seară într-un bloc din Timișoara. 70 de persoane au fost evacuate din cauza unui miros înțepător.

UPDATE: După evenimentele de marți seară, Direcţia de Sănătate publică a început o anchetă. Se verifică documentele firmei care a făcut dezinsecţia, dar şi subtsantele folosite, mai precis dacă au fost respectate concentraţiile legale.

În acelaşi timp, sunt verificate şi documentele cofetăriei unde s-a făcut dezinsecţia.

Lămuriri în această poveste a cerut şi Ministerul Sănătăţii. Din fericire, în acest caz nu vorbim de victime omeneşti. Au fost evacuaţi într-adevăr 58 de adulţi şi 12 minori, dar fără să aibă probleme de sănătate, pentru că reacţia oamenilor a fost promptă.

---

În urma măsurătorilor, specialiștii au ajuns la concluzia că la parter, unde se afla un spațiu comercial, s-a făcut dezinsecție. Iar acolo erau depășite valorile normale pentru un insecticid.

Pentru siguranța lor, oamenii nu au fost lăsați să se întoarcă în apartamente. Autoritățile i-au dus la două hoteluri din oraș.

Între timp, ministrul Sănătății a dispus trimiterea Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Timiș pentru a ancheta cazul.

Puţin înainte de ora 21:00, un locatar a anunţat că în scara acestui bloc din Timişoara se simte un miros înţepător, care pătrunde în apartamente. Zona a fost împânzită de pompieri, poliţişti şi medici. Şi, în scurt timp, nu mai puţin de 58 de adulţi şi 12 minori au fost evacuaţi.

Femeie: "M-am speriat că mi-o venit pompierul şi mi-a spus îmbracă-te că mergem jos".

Locatar bloc: "Ne-au spus că este o situaţie de urgenţă, o deratizare la demisol la cofetărie. Am ieşit pentru că erau multe gaze. Este o panică până la urmă, şi e cam generală".

Specialiştii au început imediat cercetările. Aşa au aflat că într-un spaţiu comercial de la parterul blocului s-a făcut dezinsecţie.

Elena Megherea, purtător de cuvânt ISU TIMIŞ: "Echipajul CBRN a efectuat măsurători la mai multe etaje pe casa scării, nu s-au indentificat depăşiri ale valorilor normale. De asemenea, s-au efectuat şi măsurători în spaţiul comercial şi s-a identificat depăşirea valorilor normale pentru un insecticid CY10."

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, dar oamenii nu s-au putut întoarce în case. Cu trei microbuze, au fost duşi la două hoteluri din oraş.

Mircea Băcală, subprefectul judeţului Timiş: "Este o acţiune preventivă pentru că aţi văzut şi dumneavoastră au fost situaţii în care oamenii au crezut că nu este ceva foarte serios şi după ore s-au reîntors în aceste locuri şi au luat măsurile pe care trebuiau să le ia înainte."

Acum doi ani, în luna noiembrie, tot în Timişoara, a fost făcută o deratizare în două scări de bloc cu o substanţă toxică. Atunci, doi copii şi mama unuia dintre ei au murit, iar zeci de persoane au ajuns la spital.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO