Explicatia specialistilor de la Observatorul Astronomic despre fenomenul nocturn din Romania: "A ars pe cerul nostru"
"A fost un meteor care a ars pe cerul nostru", spun specialistii de la Observatorul Astronomic si de la Agentia Spatiala Romana. Din fericire, a fost unul de mici dimensiuni, pana in 3 metri diametru.
A ars cu totul, pana sa ajunga sa loveasca pamantul. Totusi, prezenta lui a speriat zeci de oameni, care au vazut cum cerul noptii se lumineaza ca ziua, iar cei din Covansa si Vrancea au auzit si bubuitul exploziei, in momentul in care ciudatul corp s-a dezintegrat.
O lumina puternica a transformat noaptea in zi, la ora 03:05 minute dimineata, in aproape jumatate din Romania. Camerele de supraveghere din mai multe orase au surprins un obiect stralucitor care a strabatut in viteza cerul si a disparut intr-o explozie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Bucuresti, imaginea surprinsa de camera de supraveghere arata un meteor incandescent care urmeaza o traiectorie de la est la vest.
Cu o viteza de 10 kilometri pe secunda, meteorul s-a apropiat la mai putin de 70.000 de metri de pamant si a inceput sa arda. Specialistii spun ca bolidul a avut 3 metri diametru si ca s-a dezintegrat inainte de a atinge pamantul.
Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti: "In spatiu el avand doar 2, 3 metri reflecta doar lumina soarelui si reflecta foarte putin si e aproape imposibil sa-l vezi inainte. Cand a intrat in atmosfera prin frecare a facut ca aerul sa emita lumina si de asta l-am vazut stralucitor".
Meteorul a fost vazut in Bucuresti, dar si in judetele Ilfov, Buzau, Vrancea, Bralia, Valcea, Brasov. In Vrancea, lumina emisa de meteor a fost orbitoare. Daca priviti in luneta masinii, puteti vedea cum bolidul traverseaza zona.
Si Camerele de supraveghere ale Aeroportului International Henri Coanda au inregistrat momentul cand meteorul se rupe initial in trei bucati.
O camera de supraveghere din Ramnicu Valcea a surprins apoi cum meteorul se dezintegreaza, in explozia finala.
Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti : "Cand ati vazut flash-ul acela final obiectul s-a fragmentat in mai multe bucatele, care au atins o anumita viteza".
Zborul meteorului pe deasupra Romaniei nu a fost urmat de avarii. S-a dezintegrat inainte de a lovi pamantul si in afara de zgomot si lumina puternica, nu au existat alte efecte.
Totusi, acest eveniment nu a putut fi prevazut de autoritati. Nimeni nu a stiut ca urmeaza ca un meteor de aproximativ 3 metri sa strabata cerul Romaniei si poate chiar sa ajunga la sol.
Agentia Spatiala Romana spune ca exista un prorgram de protectie si supraveghere din care facem parte si care are drept obiectiv principal descoperirea unor meteoriti, asteroizi sau comete.
Ioan Piso, presedintele ROSA (Agentia Spatiala Romana):
"Programul e intr-o stare avansata, e cofinantat de Comisia Europeana si probabil in 3, 4 ani vom avea un sistem elegant de detectie pentru astfel de fenomene."