Copos si-a cumparat tot tirajul cartii, nu-l cunoaste pe autorul prefatei si neaga ca a plagiat. Primeste insa o provocare
"Cum as fi putut sa plagiez ceva ce nu a fost publicat niciodata?" declara George Copos, dupa ce un istoric l-a acuzat de plagiat.
"Pentru ca pe mine chiar ma intereseaza tema abordata, il provoc pe domnul Copos la o dezbatere", a raspuns imediat si tanarul absolvent al facultatii de istorie. Acesta a inceput demersurile pentru ca mediul academic sa stabileasca daca lucrarea este un plagiat. Nu trebuie sa uitam insa ca profesorul care a coordonat lucrarea de disertatie a istoricului a avizat si cartea lui Copos.
Catalin Parfene, cel care il acuza pe George Copos de plagiat, a mers la biblioteca Nationala, unde se afla singurul exemplar al cartii lui Copos - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele 14-16". Istoricul a constatat ca nu doar titlul lucrarii sale de disertatie este asemanator, ci si zeci de paragrafe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Scriu eu: gasind probabil adapost la familia craiovestilor, in continuare ideii, la copos la fel: cei doi refugiati sunt adapostiti la craiovesti; Acea numita adoptie a domnului.. Maria Brankovic..fiica, sotia sultanului, in vederea sprijinirii...ce spune el: Maria Brankovic, fiica despotului sarb, devenise sotia, il adoptase...deci pune si ghilimelele, se pastreaza".
Profesorul universitar Stelian Brezeanu este cel care a coordonat teza fostului masterand la istorie, dar a avizat si cartea lui Copos. Cu toate acestea, omul de afaceri sustine ca nu il cunoaste pe cel care i-a redactat prefata cartii.
"Este rusinos ceea ce se intampla la adresa mea. Pot oare sa plagiez ceva ce nu a fost publicat niciodata? Suntem unici in istorie. Nu il cunosc pe acest profesor, pentru care am toata admiratia, nu am vorbit niciodata", a declarat Copos pentru Stirile PROTV.
Istoricul isi va cauta insa dreptatea la comisia de etica a Universitatii Bucuresti.
"Chiar vreau sa il rog pe domnul Copos, il invit la o dezbatere pentru ca gasim in Romania foarte putine persoane interesate de tema asta atat de nisata", mai spune Catalin Parfene.
Conform istoricilor, este putin probabil ca o astfel de carte, considerata stiintifica, sa fie scrisa din inchisoare, unde detinutii nu ar avea acces la surse.
"Cum m-am documentat pentru carte? Va spun eu. Am primit in inchisoare de la oamenii nostri tone, tone de surse istorice", a raspuns George Copos, care sustine ca va pune cartea la dispozitia specialistilor.
"Din tonele de carti, vad ca in bibliografie figureaza doar 15 carti. 15 carti pt o astfel de lucrare stiintifica este foarte putin", replica insa istoricul. "Mie mi-a luat un an jumatate de master plus cateva luni in timpul facultatii - timpul efectiv de redactare si de documentare pentru aceasta lucrare".
Iata si reactia profesorului Brezeanu, implicat in acest scandal.
"Cred ca imi amintesc de o lucrare ca a existat. Daca retin bine, lucrarea era putin mai modesta." - s-a referit profesorul Brezeanu la lucrarea fostului sau student.
"O remarca teribil de interesanta pentru ca eu am primit nota zece pe aceasta lucrare de master", spune istoricul.
In deschiderea cartii, George Copos povesteste de unde provine interesul sau pentru istorie.
"Trebuie sa spun ca personajul istoric care m-a fascinat mereu este Napoleon Bonaparte. Il admir pentru geniul sau militar si, poate, mai ales, pentru cel juridic. "
Iar in prefata cartii, profesorul Brezeanu il lauda pe scriitor.
"Autorul, domnul Gheorghe Copos, ne surprinde in studiul de fata prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat."
Intr-un an si o luna, George Copos a scris din celula sa de la Jilava 5 carti, un rezultat pe care si l-ar dori orice scriitor. Toate acestea i-au adus fostului patron de la Rapid 5 luni de libertate.
Cele 5 lucrari ce poarta semnatura Gheorghe Copos pot fi studiate doar la Biblioteca Nationala, asta pentru ca fostul detinut a cumparat tot tirajul.