Copleșiți de cazurile Covid-19, doctorii se pregătesc pentru medicina de dezastru. Ce înseamnă acest lucru

Ultima actualizare: 24-10-2020 19:30

Cu peste 4.700 de noi infectări cu Sars Cov 2, confirmate în ultimele 24 de ore sistemul nostru sanitar este copleșit. În spitalele din toată țara 787 de pacienți sunt dependenți de aparate în secțiile de terapie intensivă.

 

Iar numărul mare de îmbolnăviri duce la situații dramatice. Un bărbat din Mediaș a cărui stare s-a agravat rapid s-a stins înainte să fie transferat la un spital COVID dintr-un județ vecin, pentru că în Sibiu nu mai erau locuri.

Bărbatul de 65 de ani a ajuns joi seară la spitalul din Mediaș cu simptome de COVID-19. Medicii l-au izolat în așteptarea rezultatului testului, dar starea lui s-a agravat rapid.

Liliana Coldea, managerul Spitalului Sibiu: ”Probabil că s-a luat legătura cu colegii mei de la Terapie Intensivă, le-au spus care este situația. Spitalul are alocate 12 paturi pentru pacienți de foarte multă vreme, toate cele 12 paturi sunt ocupate”.

Medicii de la Mediaș au luat legătura cu Centrul de la Comandă de la Ciolpani pentru ca pacientul lor să fie transferat într-o secție de terapie intensivă dintr-un județ vecin.

În așteptarea unui răspuns, i-au acordat toate îngrijirile medicale necesare, însă bărbatul s-a stins înainte de a fi transferat.

Și un copil de la Arad a fost plimbat între spitale până i s-a găsit un loc într-o secție ATI din Oradea.

4.761 de cazuri noi
33.843 de teste

În cazul în care numărul de cazuri va crește în același ritm specialiștii se pregătesc pentru așa-numita medicină de dezastru, când doctorii decid ce pacienți internează în funcție de șansele de supraviețuire.

Acest lucru s-a întâmplat în regiunea Lombardia din Italia.

Reporter: Când credeți că se va trece la medicina de dezastre, când medicii vor decide pe cine să interneze și pe cine nu?
Nelu Tătaru: Eu nu cred că vom ajunge în acel moment, de aceea gestionăm și spitalele modulare întrucât căutăm extinderea locurilor de terapie intensivă.
Reporter: Cum comentați cazul pacientului de la Sibiu care a decedat așteptând un loc în ATI?
Nelu Tătaru: Am să fac o evaluare, nu am cunoștință de acest caz”.

10.307 pacienți internați
787 de bolnavi la ATI

Numărul pacienților cu COVID-19 aflați în stare gravă este în continuă creștere. Sunt 787 de bolnavi în secțiile de terapie intensivă, iar 73 au pierdut lupta cu boala.

 

Situația este dramatică în marile orașe

 

Unul dintre ei este profesorul Octavian Unc, un reputat doctor din echipa care a făcut prima operație laparoscopică din țara noastră.

Era medic la Spitalul Județean din Constanța și s-a stins la doar 63 de ani.

Iusuf Timurlenc, șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean Constanța: ”Ultima dată când am vorbit a fost luni, când a venit la spitalul județean. Din păcate s-a dovedit că este covid. A avut o neșansă, o operație chirurgicală peste boala covid este mult prea complicat. A fost un om de valore, cu multă profunzime și poezie".

Prof. dr. Vasile Sârbu, medic chirurg: ”Nu era bolnav, nu avea nicio afecțiune, era nefumător, nebăutor. Un om grijuliu cu sănătatea. I-a apărut o complicație peritonială, pe neașteptate, a fost ca un pumnal în abdomen. Doctorii l-au examinat, au încercat să afle ce se întâmplă. După 24 ore a avut un al doilea atac abdominal. Operația s-a făcut exemplar aici la noi la Constanța. După operație virusul i-a dat un al treilea atac, circulația lui a fost afectată”.

O altă victimă a virusului SARS COV 2 este un polițist din Galați care s-a stins vineri noapte după ce a refuzat să se interneze.

Se trata acasă de 10 zile însă vineri seară starea lui s-a agravat brusc. Bărbatul suferea de bronșită cronică și era supraponderal.

Tot mai multe spitale nu mai fac internări în secțiile de terapie intensivă, iar salvările sunt direcționate spre alte județe, unde locurile eliberate sunt ocupate foarte repede de pacienți în stare critică.

Situația este dramatică mai ales în marile orașe, dar și în cele care au trecut în scenariul roșu: Alba, București, Cluj și Harghita.

În același timp, și județele Sălaj și Timiș se apropie de rata de infectare de 3 la mia de locuitori.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO