Încă un copil cu Covid-19 a ajuns la ATI. Un bebeluș din Timișoara a fost testat pozitiv
După moartea unui copil de patru ani, care avea şi alte boli, încă un băieţel a ajuns la terapie intensivă din cauza Covid-19.
Are 3 ani şi a fost adus în Bucureşti, de la Braşov, cu un sindrom provocat spun medicii de o infecţie care părea depăşită. Deşi are deja anticorpi a început să aibă complicaţii majore care apar numai la copii. Între timp medicii din Timişoara au fost nevoți să apeleze la proceduri speciale pentru a supraveghea un bebeluş de nici 2 luni testat pozitiv pentru coronavirus.
O mână de om, de câteva kilograme, se luptă cu o boală care, pentru un trup atât de firav, poate avea efecte grave. La cele 7 săptămâni ale lui, ar trebui să facă investigaţii radiologice. E o metodă invazivă, pentru că razele X se acumulează în corp, aşa că doctorii din Timişoara au ales să-i facă doar ecografii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Diana Manolescu, Medic Radiolog: ”Este cu infecţie Sars-Cov-2 şi am optat pentru examenul ăsta de ecografie de torace pentru a nu iradia bebeluşul la o vârstă atât de fragedă. Această metodă ne permite în timp real să vedem ce se întâmplă cu plămânul copiilor”.
Pneumonia e cea mai frecventă complicaţie, în timpul infecţiei cu noul virus. Din nefericire, chiar şi scăpaţi de faza acută, cei mici rămân vulnerabili la un sindrom care nu apare la adulţi.
La sfârşitul lunii septembrie, un băieţel din Braşov a fost confirmat pozitiv cu noul virus. Între timp, infecţia acută a părăsit organismul- testul pentru încărcătura virală a ieşit negativ, iar copilul a dobândit anticorpi. După o perioadă scurtă de convalescenţă, cu câteva zile în urmă, a început să se simtă iar rău.
Sindromul pediatric inflamator multisistem e o afecţiune rară şi gravă, care apare la câteva săptămâni după expunerea la Sars-Cov-2. Semnalul de alarmă sunt febra persistentă, durerile abdominale însoţite sau nu de diaree şi vărsături, oboseala extremă şi durerile musculare. E caracterizat printr-o dinamică insuficientă a circulaţiei sângelui prin organism, ceea ce face ca unul sau mai multe organe să nu mai funcţioneze corect. Intervenţia medicală promptă este esenţială, dat fiind că majoritatea copiilor în această situaţie au nevoie de îngrijiri de terapie intensivă.
Medicii de la spitalul Victor Gomoiu spun că băiatul nu a fost intubat.
Înmulţirea vizibilă a cazurilor Covid la copii îi face pe medici să îndemne la precauţii majore, pentru perioada următoare.
Infecţia Sars-Cov-2 poate coexista cu gripa şi alte infecţii respiratorii virale, chiar şi în organismul sugarilor. Asemenea cazuri au fost, în februarie-martie, doar în ţări asiatice. La noi, unde primele cazuri covid au fost mai târziu confirmate, nu se ştie ce complicaţii pot apărea la un organism imatur, care luptă simultan cu noul virus şi cu tulpinile noi ale gripei sezoniere.