Copiii nu sunt doar purtători ai coronavirusului, ci se pot îmbolnăvi. Avertismentul medicilor
Stați cât mai mult acasă! Nu faceți vizite și nu scoateți copiii la plimbare pe-afară, decât în propria curte.
Contrar unor zvonuri, cei mici nu sunt doar purtători sau transmițători ai noului virus, ci se și îmbolnăvesc de coronavirus. Dovadă, un băiețel de un an îngrijit la Iași.
Pediatrii spun că și cei mici pot face penumonii grave și vor da boala mai departe adulților. Un medic apropiat de Mihai Neșu, aflat în prezent în Nevada, spune că oprirea voluntară și imediată a circulației oamenilor este singura șansă de a controla epidemia.
E o regulă unică și foarte clară, spune Alexie Ionache, medic de boli infecțioase, aflat de 30 de ani în cel mai mare spital din Las Vegas, Nevada. Stați departe unii de alții, chiar dacă vă știți sănătoși!
Alexie Ionache, medic boli infecțioase: „Situația este gravă, imprevizibilă și foarte delicată. Singurul mod ca să se oprească o epidemie este izolarea. Pentru că virusul trăiește în celulele umane și o perioadă limitată pe lucruri. Despre foarte mulți dintre infectați nu știam că sunt bolnavi. Nu știm unde ei merg, unde strănută, unde scuipă și nu știm cine vine în contact cu aceste secreții care au virusul.”
Din nefericire, în România sunt încă părinți sub falsa impresie că cei mici nu se îmbolnăvesc de coronavirus.
Dr. Laura Prisăcaru, medic specialist pediatru: „Pot avea nevoie de spitalizare și chiar de terapie intensivă! Pot face forme mai grave sau mai puțin grave. Sigur, statisticile sunt statistici, până când grav este copilul tău. Dacă nu ne pasă de ceilalți, măcar să ne pese de ai noștri de acasă! S-au oprit grădinițele și școlile degeaba, dacă ne expunem noi și familiile, ducând copiii în colectivități, chiar dacă sunt mai mici.”
Adriana Stere, corespondent ProTV: „Suntem în spațiul de joacă din curtea Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului din București. Este exact așa cum ar trebui să fie orice parc din România: GOL. Să țineți copiii acasă e cel mai bun lucru pe care-l puteți face, nu doar pentru ei, ci și pentru restul familiei, pentru vecini, pentru apropiați și întreaga comunitate. Limitați strict orice ieșire și restrangeti contactele umane. Acolo în spate tocmai a fost instalat un cort de triaj al Crucii Roșii, care va intra în curând în funcțiune.”
Toți părinții primesc un chestionar, înainte să intre în clădire, iar dacă răspunsurile și o parte din simptome susțin varianta infecției cu covid -19, copilul și tutorele rămân în cortul de izolare.
Adriana Stere, corespondent ProTV: „Aici vor aștepta părintele și copilul, până când va coborî din spital un medic complet echipat impotrivul riscului de contaminare. Va fi consultat, iar dacă riscul de infectare se confirmă, medicii vor anunță spitalul de boli infecțioase și Direcția de Sănătate Publică. Echipajul va lua micul pacient pentru testare.”