Cum trăiesc românii starea de urgență din Spania: ”Am ajuns într-un moment critic”
Spania a decretat stare de urgenţă pentru cel puțin două săptămâni, după ce numărul celor care s-au îmbolnăvit cu coronavirus a crescut dramatic. Sunt cel puțin 139 de morţi, aproape toți la Madrid, şi peste 6.000 de persoane infectate.
Bilantul celor infectaţi a crescut, într-o singură zi, cu 1.500 de cazuri.
În mare parte, oamenii iau în seamă sfaturile autorităților, dar sunt de părere că guvernanții au reacționat destul de târziu.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
În Spania trăiesc peste 800.000 de români.
Cea mai grava situație din Spania, în epidemia de coronavirus, este la Madrid, unde s-au înregistrat mai mult de jumătate dintre cazurile de îmbolnăviri din țară. Sunt peste 2.600 de persoane infectate şi aproape 90 de decese.
Premierul spaniol a decretat stare de urgenţă şi face apel la responsabilitate.
Victoria depinde de fiecare dintre noi, în casele noastre, în familiile noastre, la muncă şi în cartierele nostre. Eroismul constă în spălatul mâinilor, în a sta acasă şi a te proteja, pentru a-i proteja pe toţi ceilalţi”, a spus Pedro Sanchez, premierul Spaniei.
Spaniolii aprobă măsurile autorităților, dar le consideră tardive.
”Cred că este perfect faptul că au anunţat starea de urgenţă, dar cred că trebuia să fie declarată acum o săptămână, când Italia a declarat starea de urgenţă şi atunci ar fi trebuit şi noi să ne gândim la asta”, a spus un spaniol.
Românii care muncesc în Madrid au înțeles că singura soluție de a se feri de infecția cu coronavirus este să stea în case.
”Am supendat activitatea biroului la care lucrăm, am ieșit doar la cumpărături, am cumpărat strictul necesar și stăm în casă.
E puțin stresant să știi că oricum dacă ieși pe stradă nu ai ce să faci, barurile sunt închise, restaurantele sunt închise, magazinele doar cele alimentare mai sunt deschise. Dar na, paza bună trece pericolul sau cum era zicala”, spune Andra Pococi, româncă stabilită la Madrid.
”Nu mai trebuie să diferențiem pacienții de oamenii de rând”
Alina este medic de familie în Spania de mai bine de zece ani. Spune că lucrează în ture istovitoare la o clinică din Madrid.
”Stresul este destul de mare. Nu pot să spun că e panică, ci doar că începe lumea să-și dea seama de situație și să-și ia măsuri de precauție. Toți trebuie să ne izolăm în domicilii. Am ajuns într-un moment critic în care nu mai trebuie să diferențiem pacienții de oamenii de rând”, a spus și Alina Dumbrăveanu, altă româncă stabilită în Madrid.
Totuși, sunt și români relaxați, care, în aceste condiții, ies la iarbă verde.
”Nu am avut acces într-o zonă de munte, acum mergem în altă parte. Ar fi trebuit să stau în autoizolare, dar nu suntem obligati. Eu am teama asta, dar uite că nu suntem destul de responsabili. Chiar și așa, ieșim puțin să nu stăm numai în casă. Undeva unde este izolat, unde nu este nimeni”, povestește Marius Epure.
Ministerul Afacerilor Externe din România îi sfătuiește pe românii care se află în călătorie în Spania să se întoarcă în țară.