Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar putea fi vaccinați după jumătatea lunii ianuarie
Vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani va începe, în România, cel mai probabil în a doua jumătate a lunii ianuarie.
De săptămâna viitoare vor fi organizate întâlniri la care specialiștii le vor explica părinților tot ce au nevoie să știe despre imunizarea celor mici. Deja, mai multe ţări din Uniunea Europeană au început să le administreze copiilor serul anti-Covid.
Copiii peste cinci ani vor face două doze de ser anti-Covid la interval de 21 de zile. Vaccinul va veni în flacoane cu câte 10 doze, iar cei mici vor primi 10 micrograme la fiecare injecţie.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Sunt proceduri tehnice care țin de desemnarea acordurilor de livrare. În luna ianuarie așteptăm să primim prima tranșă ”.
Astfel, în a doua parte a lunii ianurie, copiii vor putea fi vaccinaţi în cabinetele speciale care vor fi amenajate în centrele de vaccinare existente deja, într-un cabinet din spital ori la medicul de familie, în cazul în care acesta va solicita doze de ser.
Săptămâna viitoare, pe 21 decembrie, va fi organizată şi o dezbatere online, în care specialiştii le vor putea răspunde părinţilor la întrebările legate de vaccinarea copiilor.
În schimb, multe țări din Europa au început deja imunizarea celor mici.
În Ungaria, copiii primesc „certificate de curaj” după ce fac injecția. Iar la Roma, vaccinarea se face într-un muzeu pentru copii, astfel că totul se transformă într-o activitate distractivă.
Erika Mirea, 9 ani: „Nu e mare lucru, nu doare deloc, e ca o înţepătură de ţânţar”.
María Jesús García, bunica Erikăi Mirea: „Dacă ne vaccinăm toţi, ne vom putea întoarce la normalitate”.
Fetiţă: „O să pot mânca în oraş, cu părinţii mei, fiind în acelaşi timp protejată”.
Mamă: „Mesajul meu este: veniţi, veniţi cu copiii la vaccinare!”
În România, doar 13,83% dintre adolescenții cu vârste între 12 și 15 ani au făcut cele două doze de ser anti-Covid. Rata de vaccinare în ceea ce privește populația eligibilă, adică peste 12 ani, este de 46.5%.
Specialiștii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică vorbesc deja de o încetinire a scăderii numărului de infectări la nivel național, însă se așteaptă ca după sărbători cazurile să se înmulțească.
În ceea ce privește tulpina Omicron, spun medicii, la nivelul căilor aeriene, încărcătura este de până la 70 de ori mai mare. Studiile recente arată că această variantă se transmite și prin aer, nu doar prin picături de salivă. Și vin cu o recomandare, acum, înainte de Sărbători: înainte de a merge în vizită la rude, mai ales dacă sunt în vârstă ori au alte probleme de sănătate, să facem un test rapid. Putem fi infectați chiar dacă nu avem simptome și le putem transmite boala.