Control judiciar pentru directorii de la Cet Sud și Rovinari. Sute de mii de euro șpăgi în timp ce oamenii au făcut frigul
Directorii centralelor termo-electrice București Sud și Rovinari au fost plasați sub control judiciar pentru luare de mită.
DNA îi acuză că ar fi primit în total 15.000 de euro de la administratorii unor firme ca să-i ajute să obțină contracte avantajoase din bani publici. Un alt șef de companie de stat urma să primească 15% din două contracte de 2,8 milioane de euro.
În timp ce românii se plâng de lipsa căldurii şi a apei calde din reţeaua publică, procurorii DNA spun că au descoperit directori de termocentrale mituiţi să dea contracte cu dedicaţii, licitaţii trucate şi trafic de influenţă. Cercetările au vizat Complexul energetic Oltenia şi Electrocentrale Bucureşti.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Averea suspecților
Principala ţintă a procurorilor DNA este Adrian Ecobescu, directorul Cet Sud Bucureşti. Acesta ar fi primit 10.000 de euro de la administratorul unei firme private din domeniul energiei ca să „îndeplinească un act ce ţinea de îndatoririle sale de serviciu".
După audieri, procurorii i-au interzis lui Adrian Ecobescu să mai exercite funcţia de director şi i-au pus sechestru pe conturile bancare. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, ar fi vorba despre aproximativ 60.000 de euro. Superiorii săi din cadrul ELCEN ne-au transmis că-l schimbă din funcţie.
Acelaşi om de afaceri l-ar fi mituit cu 5.000 de euro şi pe Iosif Chirica, directorul CET Rovinari din subordinea Complexului Energetic Oltenia.
Iar în goana lui după bani publici, omul de afaceri i-ar fi dat peste 100.000 de euro unui alt inculpat din dosar, care i-ar fi promis că-i cumpără influenţa şi în alte companii de stat din domeniul energiei.
Procurorii spun că această înţelegere îl viza pe şeful unei companii de stat din domeniul energiei, căruia mituitorii i-ar fi promis 15% din două contracte de arhivare în valoare totală de 2,8 milioane de euro. Procurorii spun că respectivul şef ar fi primit, în cinci tranşe, 145.000 de lei şi 12.000 de euro.