Contraofensiva ucraineană înaintează încet, dar sigur. S-au apropiat de zonele cucerite de ruși în 2014
Pe frontul din Ucraina, contraofensiva Kievului înaintează lent, dar sigur, pe mai multe linii de atac. Armata rusă, confruntată cu pierderi majore de echipament, în special artilerie, este în defensivă pe toată lungimea frontului.
Ucrainenii au reușit să obțină rezultate bune inclusiv în nordul orașului Donețk, unde au trecut de linia frontului, neschimbată din 2014.
În ultimele zile, armata ucraineană a lărgit breșele din apărarea rusă, în sudul regiunii Zaporojie, dar și în regiunea Donețk, la sud de Bahmut. În cursul nopții trecute au reușit să elibereze o bună parte din localitatea Optîne, în apropiere de aeroportul internațional Donețk, ocupat încă din 2014 de separatiștii pro-ruși și locul unor lupte intense în cursul acelui an.
Un merit major pentru reușitele de până acum ale ucrainenilor le revine tanchiștilor, care au deschis primele breșe în defensiva rusă.
„Coloane, tancuri, transportoare blindate, am lovit o mulțime de lucruri, am demolat destule clădiri”.
„Mașina lor a luat foc, împreună cu centrul de comandă. Au trimis un tanc să îi ajute, dar nu a mai sosit. L-am distrus, l-am nimerit din tranșee” spun doi dintre soldații ucraineni.
Într-un interviu pentru postul de televiziune CNN, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că nu poate fi vorba despre nicio înțelegere cu Vladimir Putin, pe care l-a numit "mincinos".
Volodimir Zelenski: „Nu e un film cu happy end, nu vom avea happy end. Am pierdut foarte mulți oameni. Nu e niciun happy end, asta trebuie să recunoaștem. O victorie e tot ceea ce poate aduce eliberarea țării noastre. Înseamnă să nu dăm ocazia Rusiei să mai atace alte țări, cum ar fi cele baltice, Polonia”.
Cu toate astea, generalul Pavel Mordvicev, comandantul Grupului Central de unități rusești care au invadat Ucraina, a declarat la televiziunea rusă de stat că militarii Moscovei nu se vor opri la Ucraina.
Reporter: Cât timp va mai dura războiul?
General Pavel Mordvicev: „Nu are sens să ne gândim la o perioadă anume. Dacă vorbim despre Europa de Est, pentru că trebuie să facem asta... Da, atunci va dura mai mult.”
Reporter: Înseamnă că Ucraina e doar un prim pas?
General Pavel Mordvicev: „Da, absolut. E doar începutul.”
În rândul susținătorilor Ucrainei, însă, atmosfera e una hotărâtă. Șeful armatei poloneze a declarat duminică, într-un interviu, că NATO ar trebui să răspundă mai agresiv la provocările Rusiei. Iar generalul Christian Freuding, care coordonează ajutoarele militare ale Germaniei către Kiev, a spus că aceste ajutoare sunt asigurate financiar până în 2032.