Continuă ancheta după tragedia de la Institutul "Matei Balș''. Noi detalii apărute la dosar

01-02-2021 19:52


A murit încă un bolnav internat în pavilionul de la Institutul "Matei Balș'', cuprins vineri de flăcări.

Este a 3-a victima de după tragedie, însă medicii declară că aceşti pacienţi nu se aflau în saloanele incendiate, ci au fost răpuşi de boală. Pe de altă parte, rudele celor carbonizaţi au mers luni la IML, ca să preia sicriele.

Incendiul violent ar fi fost alimentat de o concentraţie crescută de oxigen. Responsabilii nu au anunţat însă oficial dacă există sau nu în salon vreun sistem care să monitorizeze nivelul de oxigen şi cu atât mai puţin unul de protecţie.

Cristian Durgheu, avocatul unei infirmere: ''Nici nu se pune problema vreunei culpe a cadrelor medicale aflate la momentul respectiv în tură. Deoarece ambele infirmiere au avut o reacţie promptă. În momentul când au auzit ţipetele de ajutor au fost în salon. Una, văzând focul la nivelul patului, care îl cuprinsese pe un pacient, a sărit cu o pătură să îl stingă. Cealaltă a avut prezență de spirit şi a sărit pentru a decupla instalaţia de oxigen. Dacă nu o decupla se înregistra o explozie şi mai grozavă.''

Principala bănuială se îndreaptă spre instalaţia electrică şi posibil spre o priză defectă. Tocmai de aceea pereţii, şi aşa distruşi de incendiu, sunt scobiţi pentru a se cerceta firele, iar prizele sunt decupate cu grijă. Vor fi trimise la Petroşani pentru a fi expertizate.

Anchetatorii nu exclud încă posibilitatea ca un cablu de încărcare a unui telefon să fi generat un scurt-circuit. Şi în ceea ce priveşte prezenţa unei eventuale aeroterme în salon, adusă de familia unui pacient, informaţiile sunt contradictorii.

Personalul medical audiat deja de ofiţerii de la Serviciul Omoruri susţin că singura sursă de încălzire a bolnavilor trataţi acolo de COVID era calorifierul spitalului.

Anchetatorii au continuat a patra zi consecutivă cercetarea la faţa locului, o operaţiune care se dovedeşte nu doar una extrem de minuţioasă, ci şi anevoiasă. Însă procurorii îşi îndreaptă atenţia de-acum şi spre documentele spitalului, pentru că vor să afle dacă în ultima perioadă de timp s-au făcut sau nu lucrări de investiţie în pavilionul V în care a izbucnit teribilul incendiu.

În urma tragediei, patru dintre pacienţii aflaţi în saloanele curpinse de flăcări au murit carbonizaţi. Un al cincilea a fost transferat în stare gravă la un alt spital, însă nu a rezistat din pricina fumului inhalat.

Ulterior s-au prăpădit încă 3. Medicii spun însă că decesul lor nu are o legătură directă cu dezastrul de vineri dimineaţă.

Rudele celor care au murit au venit la IML ca să ia trupurile neînsufleţite pentru a le înmormânta. Oamenii păreau să fie resemnaţi în fața sorţii şi au dat de înţeles că nu vor porni bătălii judiciare împotriva spitalului pentru ceea ce s-a întâmplat. Alţii au venit ca să dea alte probe de ADN pentru că specialiştii să poată face fără echivoc identificarea celor care au murit.

Anchetatorii au extins lista de martori şi vor chema inclusiv asistente şi medici care nu erau vineri de serviciu. Mai mult, surse apropiate de anchetă susţin că ar putea fi audiat ca martor, inclusiv fostul manager al spitalului, doctorul Adrian Streinu Cercel, devenit între timp senator.

Tags: incendiu, spital, balș,


VIDEO PROTVPLUS.RO