Este dezastru în Parcul Natural Bucegi, unde sute de ATV-uri şi maşini de teren fac praf drumurile forestiere, potecile de munte şi păşunile.

Aventura motorizata în locuri sălbatice a devenit una dintre distracţiile favorite ale românilor, de când pandemia îi obliga să păstreze distanţa şi le-a răpit petrecerile. Grav este că cei care ar trebui să păzească pădurile sunt complici sau închid ochii, ca să nu vadă distrugerile.

În Buşteni, la baza pârtiei de schi, se închiriază ATV-uri, iar unul dintre angajaţi, filmat cu camera ascunsă, ne explica fără jenă traseul.

Angajat: „Până la Gura Diham și înapoi, la întoarcere va bagă și puțin prin pădure, pe drumul forestier”.
Reporter: „Prin pădure, pe unde, prin parcul natural?”
Angajat: „Da, da, da”.

ATV-urile au ieşit de pe drumurile forestiere, au intrat pe poteci şi prin pădure şi au lăsat făgaşe adânci în urmă. În plus, fac un zgomot puternic, care poate să scoată urşii din bârlog.

Pe drumul forestier Valea albă, în Parcul Natural Bucegi, se vede foarte clar urma lăsata de ATV-uri, care pare a fi chiar proaspăt,ă semn că au trecut de curând prin acel loc, cu toate că sunt marcaje pe copaci care indică trasee turistice care ar trebui parcurse la pas, cu rucsacul în spate.

Un bărbat care locuieşte la marginea pădurii susţine că a întâlnit convoaiele de ATV-uri de mai multe ori, iar ultima oară a îndrăznit să-i înfrunte pe conducătorii grupului.

George Mateescu, localnic: „I-am atras atenţia că e acces interzis, nu ne-a băgat în seama, după care au început să vină şi au tot venit. Am numărat vreo 20 de ATV-uri. Este brăzdată pădurea, lăstărişul este distrus şi, cum spuneam, o pădure fără lăstăriş moare”.

Bărbatul a reclamat la poliţie situaţia şi a primit ca răspuns un permis de acces pentru drumul forestier Valea Albă, eliberat de Ocolul Silvic Azuga.

Mihai Luția, director al Direcției Silvice Prahova: „Ocolul le-a avizat pe drumul forestier, nu pe parc. Pesemne se folosesc de avizul nostru și se plimba prin parc. Ceea ce e interzis”.

Sorin Vintilă, consilier juridic la Direcția Silvică Prahova: „Nu doar că e parc natural, dar e vorba și de habitatul unor specii de vânat, nu pot să meargă necontrolat”.

Proprietarul ATV-urilor din Buşteni a transmis că vehiculele lui nu circulă prin parcul natural. Alţii ar fi contravenienţii. Un angajat de-al lui ridică din umeri.

Adiministratia parcului natural Bucegi a auzit de prezenţa ATV-urilor, dar se considera absolvita de vină.

Dumitru Horia Iancu, reprezentant al Parcului Natural Bucegi: „Administrația parcului nu a eliberat niciun fel de aviz în acest sens. Dacă nu este drum public sau drum auto forestier, accesul în pădure este interzis”.

Pe celălalt versant al Bucegilor, înspre Bran - Moeciu, aceeaşi poveste. Sute de vehicule de teren îşi ademenesc clienţii cu incursiuni pe poteci sălbatice.

Şi aici, administratorii centrelor de închiriat susţin că nu intră în zone interzise. Îi contrazic urmele lăsate pe păşunile oamenilor, prin păduri şi chiar în Parcul Natural Bucegi.

George Gârbacea, cercetător în ecologie forestieră: „Nu circulă numai pe drumurile publice, după cum se vede. Se formează ravene, se distruge păşunea. Practic, tot stratul vegetal este distrus”.

Sorin Gârbacea, localnic: „Se abat în pădure, în fondul forestier, în parcul natural. Au ajuns de au făcut cărări prin pădure, cu ştirea pădurarului”.

Între timp, cei care vând ATV-uri confirmă că le merge foarte bine.

Remus Faur, proprietar de ATV-uri: „Toată lumea e nemulţumită, dar nu ştiu din ce cauză, că turistul mai mult pentru treaba asta vine. 50 la sută din turişti vor ATV-uri”.

Specialiştii spun că asemenea curse ar trebuie să se desfăşoare în locuri special amenajate, în halde de steril sau în foste cariere de piatră.