„De obicei tăcem și înghițim”. De ce au ieșit contabilii în stradă. Peste 1.500 au protestat în Piața Victoriei
Aproximativ 1.500 de contabili, economiști și antreprenori au protestat luni în Capitală față de numeroasele schimbări legislative pe care Guvernul le-a făcut recent. "Teroare fiscală" - numesc ei acest pachet de modificări, care creează haos și mai multă
Peste 1.500 de oameni au protestat de dimineaţă în Piața Victoriei, în fața Guvernului. La manifestarea denumită "Fără haos în administrația fiscală" au luat parte contabili, economiști, experți și antreprenori. Oamenii au venit din toată țara și au stat în caniculă pentru a-și striga nemulțumirile.
Contabil: „Am venit de departe, ne-am trezit devreme ca să venim. La 3. E prima oară când breasla noastră iese puțin la protest, pentru că de obicei tăcem și înghițim, și respectăm legislația. Ne-a ajuns un pic funia la gât și mai ales pentru că depunem foarte multe declarații care au același scop și care nu își ating scopul final.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Protestatar: „Vreau o legislație mai bună, mai coerentă. Vrem să respectăm legea, dar să fie și în avantajul nostru”.
Câțiva reprezentanți au mers apoi la Guvern, pentru a discuta cu premierul despre revendicările lor.
„Foarte multe schimbări, cel puțin în ultimii doi ani de zile. Să se oprească schimbările, să se elimine e-tva” explică un membru al delegației.
Apoi, au pornit în marș către Piața Constituției, unde este sediul Ministerului de Finanțe.
Reprezentanții protestatarilor au intrat și la Ministerul Finanțelor, pentru a discuta cu ministrul Marcel Boloș. S-au dus cu dosare cu șină în mâini, în care au pus 60.000 de semnături pentru o petiție privind eliminarea birocrației.
Adrian Bența, consultant fiscal: „Acesta este rezultatul aşa zisei tehnologizări a anaf-ului. Incă depunem declarații pe șină”.
O parte a delegației a ieșit după aproximativ o oră de discuții. Ministrul le-a transmis că noile măsuri au rolul de a reduce evaziunea fiscală.
Valentina Saygo, consultant fiscal: „Mi-am dat seama că nu era o discuție, era un monolog. Evaziunea fiscală se știe unde este, dar nu este aici.”
Și la Timișoara peste 100 de contabili au protestat în fața sediului ANAF.
Contabilă: „Ne-am săturat de birocratizare, ne dorim efectiv să ajungem la o digitalizare în adevăratul sens al cuvântului. Și-eul anaf nu merge, nu putem să urcăm facturile, clienții se plâng că nu le pot downloada”
Contabilă: „Este acest haos legislativ, aceste ordonanţe de urgență care sunt date vineri seara cu aplicabilitate luni dimineața. Aceste declarații care nu se mai termină și ne sufocă.”
Printre cerințele contabililor se numără eliminarea e-TVA, a declarațiilor redundante și mai multă predictibilitate.