Conferință despre comunism în București. Ce știu tinerii despre România de acum 30 de ani

10-10-2019 18:48

„Tinerii ar trebui să știe, că dacă abandonează principiile democratice, riscă o catastrofă."

Este ideea centrală a unei conferințe, care are loc în aceste zile la București, la 30 de ani, de la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est. Specialiști din zece țări, vorbesc și despre anii grei, trăiți în comunism, dar și cum au evoluat diferit, regimurile politice din această zonă a lumii.

Daniel Chirot, profesor: „În 1989 totul era diferit. Comunismul s-a prăbușit în Polonia, Ungaria, Germania. Zidul Berlinului a căzut apoi și în Bulgaria, iar câteva săptămâni mai târziu și aici într-un mod mult mai dramatic."

Prezenți la conferința care are loc zilele acestea la București, profesori și istorici de la universități renumite își amintesc de România anului 1989.

Peter Siani Davies, profesor Londra: „A fost foarte greu pentru că oamenii ne spuneau cât de mult suferă, cât de dificilă le era viața și am fost ușurați când am plecat de aici, dar conștienți prin ce treceau români."

Daniel Chirot: „România era o țară cu oameni săraci și comuniștii au schimbat multe. Alte țări însă, care erau sărace precum Spania, Portugalia, au făcut progrese mult mai mari și au evoluat. Știu că sunt multe probleme aici, dar România avansează mai bine ca Ungaria sau ca Polonia."

Cei mai mulți tineri știu foarte puțin despre România de acum 30 de ani.

Fată: „Revoluția de la 1989 din România și tot lanțul de revoluții în Europa comunistă are rolul de a ne învăța după 30 de ani că revoluția este despre libertate."

Băiat: „Să putem reflecta generații diferite ce a fost bine, ce nu, să putem discuta unde suntem, ce etape am parcurs și unde am putea să mergem."

Bogdan Murgescu, profesor Universitatea din București: „Mulți dintre tineri, studenți cu care am vorbit, par să afle despre comunism ca despre o societate foarte îndepărtată. Primesc semnale diferite de la părinți din mass media, nu mai știu mare lucru și nu reușesc să își facă o impresie proprie."

Conferința internațională „30 de ani mai târziu" se încheie mâine.

Matei Gheboianu, organizator: „Avem invitați din peste 10 țări, peste 40 de invitați care vor dezbate teme de la 1989 la căderea comunismului, până la situația actuală, cum au evoluat protestele."

Timp de două săptămâni, la Facultatea de Istorie, este deschisă și o expoziție despre presa românească din anul Revoluției.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO