Conferință internațională la București despre post comunism, democrație și iliberalism

conferinta
Agerpres

Facultatea de Istorie a Universității din București și „Asociația Cooltura Nouă ne pasă!” organizează conferința internațională: „Thirty Years After - Post Communism, Democracy and Illiberalism in Central and Eastern Europe”.

Evenimentul are loc în perioada 09-11 octombrie 2019, în cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, bulevardul Regina Elisabeta, nr. 4-12.

Conferința „Thirty Years After - Post Communism, Democracy and Illiberalism in Central and Eastern Europe” va avea în cele 3 zile de desfășurare prelegeri și dezbateri ale unor cercetători și specialiști atât din centrul și estul Europei, cât și din alte spații europene și extra-europene precum Franța, Marea Britanie, Austria, Spania, Turcia, Statele Unite ale Americii sau Canada, specialiști de renume precum Daniel Chirot, Peter Siani-Davies, Oliver Jens Schmitt, José M. Faraldo și nu numai.

”Având în vedere faptul că se împlinesc 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste din spațiul central și est european, evenimentul își propune să aducă în atenție o serie de tematici de analiză a evenimentelor din 1989 și a perioadei post-comuniste precum: cauzele și consecințele căderii comunismului, perioada de tranziție în aceste spații, organizațiile și organismele internaționale precum NATO sau Uniunea Europeană ca factori ai democratizării, dar și analize despre societatea civilă, metamorfozele și rolul acesteia în ultimele trei decenii.” - spun organizatorii.

De asemenea, evenimentul își propune să analizeze modul în care căderea comunismului și moștenirea acestuia și-au lăsat amprenta asupra evoluției țărilor din Europa Centrală și de Est în ultimii 30 de ani. Totodată, conferința își propune să abordeze și tendințele contemporane și cauzele apariției unor regimuri cu influențe iliberale în această zonă.

Citește și
Parada militară în China - 2
Paradă militară impresionantă la Beijing. Xi Jinping: "Nicio forţă nu va putea opri China"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Seria dezbaterilor și prelegerilor își propune abordări bazate pe o cunoaștere multidisciplinară a ultimilor 30 de ani, dar și abordări adiacente disciplinei istorie, precum din zona economică, a științelor politice, a relațiilor internaționale, a istoriei culturale sau a sociologiei istorice. De asemenea, seria de evenimente din cadrul conferinței vizează și dezbaterea tendințelor actuale către illiberalism și populism și carențele perioadei de tranziție în toate palierele și sectoarele sociale și economice.

Evenimentul se va desfășura în limba engleză, iar intrarea este liberă.

Pentru mai multe detalii despre eveniment și despre programul conferinței puteți accesa site-ul Facultății de Istorie.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Primul spectacol de balet inspirat din Revoluția din '89:
Primul spectacol de balet inspirat din Revoluția din '89: "Un mesaj care pentru tineri"

După 30 de ani de la căderea comunismului în România, proiecţia Regal de Balet aduce în scenă „Revolta", primul spectacol de balet inspirat din Revoluția Română din decembrie 1989.

Paradă militară impresionantă la Beijing. Xi Jinping:
Paradă militară impresionantă la Beijing. Xi Jinping: "Nicio forţă nu va putea opri China"

China a dat marţi startul manifestaţiilor prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la proclamarea regimului comunist cu 70 de lovituri de tun trase din imensa Piaţă Tiananmen, în centrul Beijingului.

Saşii fugiţi din România s-au întors pentru câteva zile.
Saşii fugiţi din România s-au întors pentru câteva zile. "Am fost închişi, persecutaţi"

Bistriţa a devenit, în aceste zile, capitala saşilor de pretutindeni.

Cum au
Cum au "sărbătorit" tinerii 23 august. Aplicaţia care te duce înapoi în comunism

Pe 23 august 2019 s-au împlinit 30 de ani de la ultima sărbătorire a zilei de 23 August ca zi națională a României. 

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.