Conexiunea la internet din Ucraina este afectată de invazia rusă, în special în părţile de sud şi de est ale ţării
Conexiunea la internet din Ucraina a fost afectată de invazia rusă, în special în părţile de sud şi de est ale ţării, unde luptele sunt cele mai intense, au anunţat sâmbătă observatori ai funcţionării internetului, transmite Reuters.
Forţele ruse au capturat sâmbătă oraşul Melitopol din sud-estul Ucrainei, a informat agenţia de presă rusă Interfax, în timp ce Moscova a lansat lovituri coordonate cu rachete de croazieră şi artilerie asupra mai multor oraşe, inclusiv în capitala Kiev.
Conexiunea la GigaTrans, principalul furnizor de internet al Ucrainei, a scăzut la sub 20% din nivelurile normale, înainte de a reveni la niveluri mai ridicate la primele ore ale dimineţii de vineri, potrivit observatorului de blocare a internetului NetBlocks.
„În prezent, observăm conexiunea naţională la 87% din nivelurile obişnuite, o cifră care reflectă întreruperile serviciului, precum şi fuga populaţiei, părăsirea locuinţelor şi a afacerilor din dimineaţa zilei de 24”, a declarat Alp Toker, directorul NetBlocks, pentru Reuters.
„Deşi nu există o întrerupere la scară naţională, există puţine informaţii din regiunile cele mai afectate, iar pentru alţii există o teamă mereu prezentă că conectivitatea s-ar putea înrăutăţi în orice moment, întrerupând legătura cu prietenii şi familia”, a spus Toker.
Observatorul internetului Monash IP din Australia a declarat că până acum doar districtul Obolonski din Kiev şi părţile centrale ale Harkovului, în estul Ucrainei, au prezentat semne clare de eşec al internetului.
Alte anomalii s-ar putea datora pur şi simplu faptului că unii oameni se îndepărtează de computerele lor, de exemplu, plecând din oraşe, a spus Simon Angus, profesor asociat de economie care serveşte ca director al observatorului.
Între timp, oficialii ucraineni au lansat mai multe informaţii despre o presupusă operaţiune de spionaj cibernetic din Belarus, despre care au spus că vizează conturi personale de e-mail aparţinând forţelor Kievului.
Într-o postare pe Facebook, Echipa ucraineană de răspuns în caz de urgenţă a computerelor a declarat că hackerii nu vizează doar ucraineni, ci şi polonezi, ruşi şi belaruşi - inclusiv mai multe organizaţii media din Belarus. E-mailurile trimise ambasadei Belarusei din Londra nu au fost returnate.