În paralel cu bombardamentele din Ucraina este în toi și un război al dezinformării și propagandei

×
Codul embed a fost copiat

Ucraina vecină luptă cu îndârjire de 3 zile să oprească trupele rusești. Armata și civilii dau dovadă de un curaj la care Vladimir Putin nu se aștepta când a dat ordinul de atac.

Președintele Volodimir Zelenski transmite neîncetat mesaje de încurajare pentru soldații săi și cere ajutor militar și izolarea Moscovei, în timp ce rachetele și bombele cad neîncetat peste așezările Ucrainei. Valuri de refugiați încearcă să părăsească țara, iar în marile orașe europene oamenii au cerut oprirea acestui război. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!

 

O rachetă a lovit un bloc de 20 de etaje din partea de sud vest a Kievului, în cartierul Zhuliani, lângă aeroportul capitalei ucrainene

 

Clarissa Ward: O să mă trag într-o parte astfel încât colegul meu operator să vă poată arăta distrugerile. Suntem într-o zonă relativ centrală, nu la marginea orașului. Vă puteți imagina cât a fost de înfricoșător pentru oamenii care încă dormeau ori luau micul dejun. Acum echipele încearcă să instaleze un fel de schelă care să împiedice prăbușirea etajelor al 22-lea și al-23-lea. Sincer să fiu, e greu să-ți imaginezi că se poate supraviețui unui asemenea atac. Și totuși, doar șase persoane au fost rănite.

Citește și
Ucrainenii rezistă eroic în fața invadatorilor ruși. Rusia a fost ruptă aproape total de restul Europei
Ucrainenii rezistă eroic în fața invadatorilor ruși. Rusia a fost ruptă aproape total de restul Europei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Însă, Ministerul Rus al Apărării susține că blocul din Kiev ar fi fost lovit de o rachetă ucraineană.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării:Vreau să subliniez încă o dată că sunt vizate doar elemente de infrastructură militară. Nu atacăm infrastructura civilă ori zone rezidențiale.

 

În realitate, blocurile de locuințe și casele lovite de rachete și bombe nu mai sunt cazuri izolate

 

Localnic:Ce mama dracu căutați aici? Și eu sunt rus, dar trăiesc în acest stat. Voi aveți țara voastră, noi o avem pe a noastră. N-aveți probleme de rezolvat în țara voastră? Sunteți toți bogați acolo, ca în Emirate? Sunteți doar niște marionete!

Îndrăzneala acestui bărbat nu este singulară. O altă scenă arată mai mulți ucraineni care încearcă să blocheze cu trupurile lor înaintarea unui tanc rusesc.

John Sparks, reporter Sky News:Vreau să vă dau o imagine a eforturilor de război pe care le fac ucrainenii, dar nu în felul în care v-aş putea gândi. Sute de oameni s-au adunat aici, în centrul oraşului, şi pregătesc cocktailuri Molotov. Le prepară după o reţetă distribuită de ministerul ucrainean al Apărării. Mulţi voluntari în această ţară sunt hotărâţi să lupte cu invadatorul. Şi nu doar că se înscriu în grupele de rezervişți. În spate se văd oameni care aduc provizii, alimente, apă, pături, saci de dormit.

În această dimineață, preşedintele Ucrainei s-a filmat pe stradă, în Kiev, pentru a da asigurări că Ucraina nu se predă! Reacția lui a venit după ce numeroși utilizatorii ai aplicației rusești de comunicare Telegram au primit mesaje de la un cont fals cu numele lui Zelenski, prin care se cerea oprirea rezistenței.

Volodimir Zelenski: Există o mulțime de informații false conform cărora spun armatei noastre să depună armele. Eu sunt aici și armata noastră nu depune armele. Vom lupta pentru pământul nostru."

Tiruri de arme automate şi explozii au răsunat toată noaptea pe străzile Kievului, iar autorităţile au cerut oamenilor să rămână în adăposturi ori să stea departe de geamuri şi balcoane.

Noaptea trecută, într-una dintre stațiile de metrou transformate în refugiu, o tânără de 23 de ani a născut o fetiță, pe care toți ucrainenii o consideră un simbol al speranței.

Și televiziunea națională de la Kiev și-a mutat emisia într-o stație de metrou, iar pivnița unei biserici catolice din Kiev este adăpost pentru femei și 27 de copii.

Oficiali de la Kiev anunță dimineața distrugerea unei coloane de echipamente ale ocupanților în cartierul Beresteiska din Kiev: 2 mașini, 2 camioane cu muniție și un tanc inamic.

Câteva ore mai târziu, armata ucraineană confirmă anihilarea, cu o dronă de fabricație turcă, a încă unui convoi de blindate rusești, aproape de Kherson.

Volodimir Zelenski: Am reușit să ținem piept și să respingem atacurile inamicului. Ne apăram țara, pământul, viitorul copiilor noștri. Rușii au vrut să blocheze inima statului nostru și să-și instaleze aici marionetele, cum au făcut în Donetkz. Le-am spulberat planurile.

 

Consilierul președintelui ucrainean susține că peste 3.500 de soldați ruși ar fi fost uciși în primele 2 zile de război și aproape 200 luați prizonieri

 

Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei: Cerem Crucii Roșii Internaționale să ne ajute să repatriem în Rusia cadavrele soldaților rusi. Avem mii de cadavre ale invadatorilor ruși.

Guvernul de la Kiev a difuzat și înregistrări cu prizonieri de război ruși.

Vitalii Plotnikov:Sunt Vitalii Polotnikov, din regiunea Kemeriv. Ni s-a spus că venim aici pentru exerciții.”

În alte secvențe care circulă pe internet vedem soldați ruși răniți duși cu ambulanțele în spitale din Ucraina.

Fred Pleitgen, Belgorod Region, Rusia: Puteți vedea în spatele meu un fel de punct de control final al rușilor pe ruta către Harkov, unul dintre principalele câmpuri de lupta pentru ruși. Toată dimineața am văzut numeroase convoaie de blindate rusești înaintând către Harkov. Dar trec și în sens invers, se pare că rușii fac un fel de rotație a trupelor. Și, da, circulă speculații că lucrurile nu evoluează pentru ruși așa de bine pe cât dau ei de înțeles.

Responsabilii militari britanici estimează că invazia rusă e mult întârziată de rezistența ucraineană.

James Heappey, ministrul Forțelor Armate:Rușii trebuie să găsească o soluție pentru a aproviziona trupele cu muniție și combustibil, pentru că le-a luat mai mult decât plănuiau să ajungă la Kiev. Toți cei angajați în lupte crâncene în jurul orașelor ucrainene au nevoie să fie reaprovizionați. Și asta e o provocare pentru Kremlin pe care nu sunt sigur că a luat-o inițial în considerare. Iar pentru ucraineni este o șansă de a riposta cu și mai multa tărie.

Emmanuel Macron, președintele Franței:Va fi un război de durată. Și toate problemele declanșate de război vor avea consecințe pe termen lung. Trebuie să ne înarmăm cu multă hotărâre și solidaritate.

În paralel cu bombardamentele, este în toi și un război al dezinformării și propagandei. În încercarea de a controla strict versiunea oficială despre motivele, obiectivele și desfășurarea războiului, Rusia a limitat accesul la Facebook.

Jill Dougherty, CNN: Televiziunile rusești nu transmit nimic în direct din Kiev. Difuzează doar materiale montate, arătând doar reporteri în Donbas cu veste antiglonț în fața tancurilor. Și tot din Donbas relatări cu localnici care se plâng că sunt victimele unui genocid din partea guvernului Ucrainei.

Pe de altă parte, salutând ultimele măsuri de sprijin militar și financiar din partea occidentalilor, președintele Ucrainei a cerut Uniunii Europene să ofere Kievului o perspectivă de aderare la blocul comunitar.

Volodimir Zelenski: O spun cât mai direct cu putință, poporul ucrainean merită și are dreptul să se integreze în Uniunea Europeană. Asta ar fi suprema dovadă de sprijin față de țara noastră.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Războiul din Ucraina, ziua a treia. Sirenele de alarmă au început să răsune la Kiev
Războiul din Ucraina, ziua a treia. Sirenele de alarmă au început să răsune la Kiev

Rusia atacă Ucraina pe mai multe fronturi. Încă după prima zi a invaziei, bilanțul se arată tragic: cel puțin 100 de persoane au murit în prima zi de război și alte câteva sute au fost rănite, transmit autoritățile ucrainene.

Ucrainenii rezistă eroic în fața invadatorilor ruși. Rusia a fost ruptă aproape total de restul Europei
Ucrainenii rezistă eroic în fața invadatorilor ruși. Rusia a fost ruptă aproape total de restul Europei

Ofensiva trupelor rusești a continuat sâmbătă, însă rezistența ucrainenilor a fost redutabilă. Nici un obiectiv major al invaziei ruse nu a fost atins, potrivit serviciilor de informații britanice.  

CNN: O coloană enormă de tancuri rusești se îndreaptă spre orașul ucrainean Harkov VIDEO
CNN: O coloană enormă de tancuri rusești se îndreaptă spre orașul ucrainean Harkov VIDEO

O coloană enormă de vehicule blindate rusești a trecut sâmbătă pe lângă corespondentul CNN Frederik Pleitgen, îndreptându-se spre teritoriul ucrainean și orașul Harkov.

Ucrainenii ridică baricade pe străzi în speranța că vor opri tancurile rusești. ”Ne pregătim să ne protejăm țara”
Ucrainenii ridică baricade pe străzi în speranța că vor opri tancurile rusești. ”Ne pregătim să ne protejăm țara”

Se duc lupte grele și în zona Odessei, unde mai multe orașe au fost bombardate. Localnicii curajoși au ieșit pe străzi și au ridicat baricade, sperând că vor opri înaintarea blindatelor și a trupelor rusești.  

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.