Proiect UDMR: Condamnatii pot fi eliberati conditionat mai repede si scapa de 30 de zile de inchisoare pentru fiecare carte
Detinutii ar putea fi eliberati mai usor daca parlamentarii vor vota un proiect de lege, propus de UDMR.
Acesta le permite celor condamnati la 10 ani de pilda, sa paraseasca inchisoarea daca au executat jumatate din pedeapsa si nu doua treimi, cum se intampla acum.
Iar cei care au doar un an pot face inchisoare la domiciliu. Initiatorii legii sustin ca modificarea Codului Penal este necesara, deoarece inchisorile romanesti sunt arhipline. Desigur, problema poate fi rezolvata prin construirea unor penitenciare, nu prin reducerea masiva a pedepselor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit proiectului initiat de parlamentarii UDMR, detinutii vor putea fi eliberati de comisiile penitenciarelor, fara sa mai astepte sentinta judecatorului. Insa victimele lor sau martorii din procese vor putea contesta in instanta o asemenea eliberare conditionata.
Alesii UDMR sustin ca rezolva astfel problema supraaglomerarii penitenciarelor si reduc perioadele obligatorii petrecute in spatele gratiilor."Liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa daca cel condamnat a executat cel putin JUMATATE din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin DOUA TREIMI din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani".
In forma actuala a Codului Penal, detinutii cu pedepse de pana la 10 ani pot fi eliberati dupa executarea a cel putin doua treimi. Iar la condamnarile de peste 10 ani, eliberarea nu poate veni inainte de ispasirea a trei sferturi din pedeapsa.
Condamnari de pana la 10 ani de inchisoare cu executare primesc, in general, cei dovediti ca au savarsit fapte de coruptie. Peste 10 ani primesc traficantii de droguri sau criminalii.
Acelasi proiect initiat de UDMR prevede inchisoarea la domiciliu. In aceasta categorie pot intra cei care au savarsit fapte de violenta redusa, vatamara corporala, ori uciderea din culpa.
In proiect sunt prevazute si avantaje pentru scriitorii din spatele gratiilor. Cu 30 de zile vor fi scazute pedepsele pentru fiecare lucrare stiintifica publicata ori pentru inventie brevetata.
Proiectul de modificare a Codului Penal va intra in dezbaterea Senatului, insa deputatii vor avea votul decisiv anul viitor.