Conditiile din inchisorile romanesti, dezvaluite de o ancheta. Ce spun Udrea, Vlas si Bica despre viata dupa gratii
Condamnatii, care ajung, in inchisorile noastre sunt pedepsiti de doua ori, din cauza conditiilor din celula, sustine seful comisiei parlamentare pentru abuzuri.
Cele 35 de penitenciare din Romania au fost vizitate in luna martie de tot atatia deputati din Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor si 2 consilieri parlamentari. Concluziile au fost clare: “Cei care sunt condamnati pentru anumite lucruri devin a doua oara condamnati pentru conditiile pe care le au in penitenciare.Nu ne incadram la normele europene gradul de incarcare acum in penitenciare este de 157 la suta , hrana pentru un detinut este in jur de 3 lei , nu se indeplinesc conditiile igienico-sanitare minime.”
In plus, detinutii bolnavi nu isi primesc medicamentele, iar cei care au nevoie de un medic, in 8 puscarii nu au de cine sa fie consultati.Din aceasta cauza, statul roman a fost sanctionat de CEDO. Numai anul acesta, autoritatile au platit peste 1 milion de euro detinutilor care au dat in judecata statul roman. Despre cat de greu este in puscarii au vorbit si persoane cunoscute, arestate in diverse dosare.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Ioana Maria Vlas: "Va ganditi ce face una din astea care iese? Cine o angajeaza? Vreau sa vin sa facem impreuna cu puscaria niste proiecte de finantare pentru ceea ce se numeste alteliere ocupationale"
Elena Udrea: "Aici, la penitenciarul Targsor echipa care conduce aceasta institutie incearca sa compenseze cu foarte mult suflet lipsa resurselor si cred ca au nevoie de sprijin. Femeile inchise aici, merita sa traiasca aici decent si sa primeasca o sansa cand ies de aici"
Despre sansa au vorbit si parlamentarii care au propus deja modificarea legilor, astfel incat detinutii sa aiba in celula telefoane fixe cu plata, sa aiba voie sa-si aduca perne si pilote, iar magazinele din incinta peniteciarelor sa fie gestionate de stat, ca sa aiba preturi rezonabile.
In plus detinutii ar trebui sa poata primi la pachet si supa instant, sa fie introdusi in programul "prima slujba" atunci cand sunt eliberati, iar statul sa suporte salariul minim pe economie pentru ei si inchisorile sa accepte donatii de la persoane private.
Administratia Nationala a Penitenciarelor a refuzat sa vorbeasca despre aceasta situatie dupa gratii. Singura masura concreta luata pana acum se refera la construirea a doua penitenciare care vor avea 1000 de locuri. Asta in conditiile in care in Romania are un deficit de aproape 11 mii de locuri in puscarii.