Condiţii mizere în Spitalul Reşiţa. Managerul spitalului a fost sancționat cu suma de 10.000 de lei
Mai multe imagini cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi au apărut în spaţiul public, fiind vorba despre persoane cu probleme psihice, care stau în condiţii mizere în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.
Spaţiul este dedicat pacienţilor depistaţi cu COVID-19. Autorităţile susţin că acestea sunt ”condiţiile moştenite din sistemul de sănătate” şi că a fost cerută construirea unui spital modular, transmite news.ro.
„Este spitalul care a fost declarat COVID. Sunt oameni care nu au discernământ şi care, în mod normal, ar fi trebuit internaţi în alte secţii. Ei au fost aduşi acolo, se dezbracă, ştiţi cum sunt…”, a declarat Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pentru Express de Banat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dunca a adăugat că pozele din acest spital au apărut ”cu iz electoral”.
Alina Stancovici, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, vorbeşte despre imposibilitatea de a gestiona situaţia în spitalul pe care Ministerul Sănătăţii l-a considerat potrivit pentru a fi dedicat pacienţilor COVID-19.
"Am deschis o anchetă internă pentru a vedea cine sunt pacienţii şi cine i-a îngrijit şi când au fost făcute fotografiile. Am stat de vorbă cu personalul medical pentru a identifica situaţia şi a lua măsurile care se impun. (...) Ştim că este mizerie în spital, recunoaştem cu toţii ceea ce se întâmplă în sistem", a declarat miercuri, la Digi 24, managerul spitalului din Reşiţa.
Ea a arătat că în spital nu s-au făcut investiţii de 30 de ani, iar clădirea insalubră prezentată pe reţelele de socializare a fost construită în anul 1957.
Din acest motiv, în data de 20 septembrie, managerul a cerut construirea unui spital modular.
Una dintre imaginile şocante este cea a unui cadavru într-un sac negru, lăsat pe unul dintre paturile de salon. Managerul spune că este posibil ca fotografia să fi fost făcută înainte ca pacientul decedat să fie transferat la morgă.
Ministrul Sănătății solicită un control
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a solicitat, miercuri dimineață, reprezentanților Inspecției Sanitare de Stat (ISS) să demareze de urgență un control la Spitalul Județean de Urgență Reșita, urmare a imaginilor apărute în spațiul public privind modul în care sunt tratați pacienții din cadrul secției de boli infecțioase.
ISS va verifica condițiile în care se acordă asistența medicală, respectarea circuitelor și a protocoalelor medicale în vigoare.
Ministerul Sănătății va demara un control și la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin pentru a verifica modul în care reprezentanții acestei instituții și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în acest caz.
Conducerea Ministerului Sănătăţii a luat legătura cu reprezentanții autorităților locale, respectiv Consiliul Judeţean Caraș Severin, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgență Reșița pentru dispunerea măsurilor necesare pentru remedierea de urgență a deficiențelor.
Amenzi de 18.400 de lei după prima zi de controale
Inspecția Sanitară de Stat (ISS) a aplicat primele sancțiuni în cuantum de 18.400 lei reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița, după prima zi de control în această unitate, a anunțat, într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății, care are în subordinea sa ISS.
Astfel, inspectorii sanitari au sancționat managerul unității cu o amendă în valoare de 10.000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare, conform HG 857/2011, art 30, lit e deși lucrările de igienizare se aflau în planul de conformare asumat de manager cu termen decembrie 2020.
Asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie si asistenta șefă a secției de boli infecțioase au fost sancționate cu câte 2.000 lei fiecare pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar, în conformitate cu art 32, lit k, HG 857/2011. Pentru același motiv, tot cu 2000 lei a fost amendată și una dintre infirmierele unității sanitare.
O altă asistentă medicală care activează în cadrul secției de boli infecțioase a fost sancționată cu 2 400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale, conform HG 857/2011, art.31, lit f.
Acțiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătății.