Țările europene care impun carantina obligatorie pentru românii nevaccinaţi
Din cauza ratei mari de infectări cu noul coronavirus, România a intrat pe lista roșie a Uniunii, astfel că multe țări europene impun restricții suplimentare pentru românii care ajung pe teritoriul lor.
În timp ce unele îi obligă să stea în carantină pe banii lor, dacă nu sunt vaccinați, altele cer testări suplimentare, inclusiv în cazul celor imunizați sau care au trecut prin boală.
Rezultatul negativ al unui test COVID nu îi mai poate scuti pe romanii nevaccinaţi de carantină dacă vor să intre pe teritoriul Germaniei. Restricţiile intră în vigoare de la miezul nopţii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Erich Mocanu, jurnalist român în Germania: „E nevoie de testul negativ, dar cu 10 zile de carantină, cu opţiunea de a se anunţa din a cincea zi la ministerul sănătăţii regional, din oraşul lui, şi să depună acolo o cerere pentru eliberare din carantină, ca să meargă la un medic sau un laborator care face al doilea test COVID.
Dacă rezultatul este negativ, el trebuie înregistrat tot la ministerul sănătăţii, care ulterior va decide încetarea carantinei.”
De altfel, din cauza ratei mari de îmbolnăviri de la noi, mai multe ţări europene impun carantina obligatorie pentru românii nevaccinaţi, între 10 şi 14 zile. Chiar dacă fac dovada unui test negativ de Covid. Exceptând Slovacia, în Lituania, Letonia, Norvegia şi Malta, pe lângă cei vaccinaţi, scapă de izolare şi cei care au trecut prin boală în ultimele şase luni.
Reguli diferite sunt în Islanda, unde românii vaccinaţi trebuie să prezinte înainte de îmbarcare şi un test negativ de Covid. Iar Ucraina obligă fiecare cetăţean care intră pe teritoriul ei să aibă o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid, dar şi costurile cu carantina.
Larisa Antal, corespondent PROTV: „Ţineţi cont însă că aceste informaţii se pot schimba de la o zi la alta, în funcţie de evoluţia îmbolnăvirilor. Aşa că dacă intenţionaţi să călătoriţi într-o anumită țară,, cel mai bine este să verificaţi site-ul Ministerului Afacerilor Externe, mae.ro. Intraţi aici, la atenţionări de călătorie COVID-19, după care daţi în partea de jos a paginii, unde veţi găsi lista cu ţări. Selectaţi-o pe cea în care vreţi să ajungeţi şi aici veţi găsi toate informaţiile de care aveţi nevoie.”
Ciprian Enea, consultant în turism: „În cazul în care avem o escală în altă ţară, trebuie să ne interesăm, să fim foarte atenţi cu privire la normele pe care ţara respectivă le aplică pentru turiștii aflați în tranzit, pentru cei care fac escală în aeroportul respectiv. Trebuie să fim pregătiţi să fim supuşi la testări suplimentare.”
Unele ţări, precum Germania, Slovacia sau Lituania, cer carantină inclusiv pentru copii mai mici de 12 ani. Pe când în Norvegia este suficient rezultatul negativ al unui test COVID.