Companiile ofera salarii mai mari si plata chiriilor angajatilor dispusi sa se mute. Unde au loc cele mai multe relocari

Ultima actualizare: 20-05-2014 00:37

Mutarea fortei de munca a luat amploare in ultimii ani in randul firmelor din Bucuresti si din vestul tarii. Companiile ofera si salarii mai mari, si chiria platita pe un an celor care accepta sa se mute, uneori cu tot cu familii, in alte orase.

Suzana, angajata unei companii care ofera solutii de externalizare a serviciilor, este de 3 luni la Sibiu. A lasat Bucurestiul si este multumita de alegerea facuta, chiar daca logodnicul ei nu si-a gasit inca un loc de munca.

Suzana Paunescu
Suzana Paunescu: "Am ales sa fac aceasta relocare pe termen lung, atat eu cat si partenerul meu de viata."
Reporter: "Cum l-ati convins?"
Suzana Paunescu: "A primit vestea foarte bine, noi ne-am dorit sa facem o schimbare."

Alexandru, specialist in training, a fost mutat de compania lui din Sibiu, la Cluj, apoi in Capitala, unde sta deja de un an.

Alexandru Pocol
Reporter: "Daca ti s-ar oferi relocarea la Iasi, vei accepta?"
Alexandru Pocol: "Daca ar veni cu beneficiile relocarii in Bucuresti, as accepta."

Ca sa fie cat mai convingatoare, firma ii ofera angajatului un asa numit pachet de relocare, menit sa faca mai usoara mutarea in alt oras. Acesta contine mai multe avantaje pentru angajati. De pilda, compania poate acoperi toate cheltuielile cu mutatul mobilei, dar si chiria pe parcursul unui an intreg. Cel mai important beneficiu este, insa, cresterea salariala, care poate ajunge si pana la 30 la suta.

"Fenomenul acesta al relocarii nationale a devenit din ce in ce mai interesant in ultimii 2-3 ani, pentru ca investitorii au inceput sa vina tot mai multi si se duce batalia pentru resursa umana", a declarat Elena Antoneac, specialist in Resurse Umane.

"Oameni care erau foarte bine scoliti si cu experienta pe care ii aveam deja in Bucuresti am incercat sa-i ducem in Brasov si Sibiu. Unii au ales sa se relocheze cu familiile", a declarat Vladimir Starescu, reprezentantul unei companii.

Centre pentru relocare, in Romania

Specialistii in Resurse Umane au facut si o harta cu orasele in care sunt mutati de firme cei mai multi angajati romani. In fruntea listei se afla capitala, unde ajung specialisti in IT, telecomunicatii, comert si domeniul bancar, apoi orasele Sibiu, Brasov sau Iasi. Din urma vine puternic si Clujul, care a devenit pentru specialistii in IT un fel de Napoca Valey, dupa modelul Silicon Valey din Statele Unite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO