Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali
Deşi s-a împotrivit măsurilor privind reducerea consumului şi România va trebui să ia măsuri. Este decizia Comisiei Europene care obligă statele membre să reducă în această iarnă cu cinci procente consumul la electricitate.
Măsura îi vizează pe consumatorii industriali, iar ministrul energiei transmite că nu va veni nimeni să stingă becul sau televizorul în casele oamenilor.
Comisia Europeană a insistat ca statele membre să îşi asume reducerea consumului de electricitate în contextul crizei energetice şi a majorării preţurilor. Reuniţi la Bruxelles, miniştrii energiei din statele membre au ajuns la un acord prin care consumatorii sunt obligaţi la o reducere de 5% în timpul orelor de vârf.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Transportatorul de sistem, în cazul nostru cei de la Transelectrica împreună cu operatorul de piaţă, trebuie să stabilească orele din cursului unei zile, din cursul unei luni, pe baza unor prognoze şi estimări atunci unde este consumul mare, şi preţul energiei este mare. Nu se referă această reducere la persoane fizice. Deci nu e cazul că să vină cineva să te pună să stingi lumină sau să nu te mai uiţi la TV şi să opreşti practic alimentarea".
Tot Comisia Europeană a transmis statelor că ar fi bine ca reducerea consumului să fie mai mare, de 10 procente, iar în acest caz, firmele vor fi şi răsplătite.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Consumatorii non-casnici vor fi stimulaţi prin bonificaţii financiare pentru a face acest lucru".
Statisticile europene arată că abonații casnici consumă mai puţină energie decât cei industriali, în scădere cu cinci procente faţă de anul anterior.