Comisia Europeană cere doza „booster” de la 1 februarie 2022. Certificatul, valabil 9 luni după rapel
Certificatul digital de vaccinare cu imunizare completă va fi valabil 9 luni pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene - adică 270 de zile. Apoi va fi necesară doza numită „booster”.
Comisia Europeană a adoptat această măsură de limitare a valabilității certificatului începând cu 1 februarie 2022. Până atunci, toate statele membre trebuie să facă modificările tehnice necesare.
Certificatul de vaccinare folosit în scopul călătoriei va avea o valabilitate de 270 de zile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În cazul unui vaccin cu două doze - Pfizer, Moderna si Astra Zeneca - vor fi 9 luni de la a doua doză. Daca sunteti vaccinat cu Johnson & Johnson, perioada de valabilitate este aceeași.
La finalul celor 9 luni, când documentele vor fi verificate, vor aparea ca expirate și nu veți mai putea călători. Aplicațiile de verificare a certificatelor vor fi adaptate și pentru doza booster, care va fi înregistrată după cum urmează:
- 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze.
- 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu 2 doze administrate unei persoane vindecate.
Aceste modificări trebuie făcute până pe 1 februarie 2022.
Pentru moment, nu se va aplica nicio perioadă standard de acceptare în cazul certificatelor eliberate în urma administrării dozelor de rapel, având în vedere că nu există încă suficiente date privind perioada de protecție, spune reglementarea Comisiei Europene.
„Sunt țări care deja în baza concluziilor științifice care au apărut și a studiilor, deja solicită cea de-a treia doză să fie obligatorie. Acest lucru deja știu că Austria începe să implementeze, Israelul deja îl implementează și asta pentru ca studiile arată că imunitatea dupa 6-8 luni de la cea de-a doua doză începe să scadă motiv pentru care trebuie să fie facută această repornire, această stimulare a sistemului imunitar prin cea de-a treia doză”, a declarat Raed Arafat.
În acest timp, în țară, medicii le-au explicat parinților beneficiile vaccinării pentru copiii care au împlinit 5 ani. Imunizarea lor va începe cel mai probabil în a doua jumătate a lunii ianuarie, când dozele de ser vor ajunge și în România.
„Și copiii aparent sănătoși pot să dezvolte, rarisim, dar pot dezvolta forme grave de boală și mai este un aspect care ține de reacția inflamatorie care apare la câteva săptămâni de la trecerea prin boala chiar dacă a fost inaparentă”, a transmis Valeriu Gheorghiță.
„La nici 24 de ore după ce o familie de români și a pierdut copilul ca urmare a complicațiilor maladiei Covid, cred că este indecent să minimalizăm riscul bolii la copil”, a spus dr. Mihai Craiu.
În ceea ce privește apariția miocarditei după vaccinare...
„Riscul de miocardită e de 6 cazuri la 1 milion...antivaricela 16 la 1 milion...Acestea sunt usoare, nu sunt cu disfuncții sistolice severe, nu necesită tratament agresiv și sunt rapid reversibile”, a explicat dr. Alin Niculescu, chirurg cardiac pediatrie.
În acelasi timp, Comisia Europeană a autorizat utilizarea vaccinului anti-Covid, Novavax, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde administrării acestui ser, pe bază de proteine.