Comisia Europeană a aprobat consumul a patru specii de insecte. La ce trebuie să fie atenți consumatorii
Pentru mulți cercetători, insectele sunt hrana viitorului - au nevoie puține resurse pentru a crește și reprezintă o sursă incredibilă de proteine și vitamine.
Comisia Europeană a aprobat deja consumul a patru specii, care pot fi găsite în magazine congelate, uscate sau pudră, însă nu ne obligă să le mâncăm.
În România se vând doar câteva asfel de produse, cum ar fi făina sau pudra proteică, pe platforme specializate la prețuri mari. De altfel, comisarii pentru protecția consumatorilor cer ca toate produsele alimentare care conțin insecte să fie puse pe rafturi separate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cercetătorii Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor sunt cei care au testat îndelung în laborator insectele, înainte să dea undă verde pentru consumul lor. Până acum, patru specii au primit aprobarea specialiștilor.
Viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierele de casă și larva gândacului de bălegar sunt insectele pe care Comisia Europeană le consideră sigure pentru consum și, drept urmare, au primit aprobare pentru a fi folosite în alimentație. Comisia nu ne obligă să mâncăm aceste insecte. De altfel, sunt foarte scumpe, pentru că industria este la început și nu sunt mulți cei care le produc. O sută de grame de făină de greiere de exemplu, costă aproape 100 de lei.
În România, produsele pe bază de insecte sunt încă puține. Pentru supermarketuri, inspectorii pentru protecția consumatorilor au elaborat un set de reguli obligatorii. Toate alimentele care conțin insecte sub orice formă, fie și făină ori pudră, trebuie așezate pe rafturi separate de celelalte alimente și semnalizate ca atare. Așadar, va fi imposibil să punem în coș, fără să știm, produse care au insecte în compoziție.
Insectele sunt consumate frecvent sub formă de pudră proteică ori făină. Faina din greiere, de pildă, nu are gust, iar patiserii o amestecă de obicei cu făina de grâu.
În alte țări, industria a luat deja avânt. O familie din Franța și-a deschis o afacere cu produse pe bază de larve și lăcuste. Oamenii fac biscuiți, gustări, inclusiv burgeri. Iar în Italia, în câteva săptămâni, vor ajunge în magazine primele spaghete pe bază de făină de greieri.
Elena Iorgu, cercetător: „Ce trebuie să știe oamenii despre aceste insecte aprobate pentru consum este că ele nu sunt luate direct de pe câmp și puse la dispoziția lor. Aceste insecte sunt crescute în ferme specializate, sunt hrănite vegetal și urmează proceduri riguroase de procesare. Sunt uscate cu atenție și apoi lăsate întregi ori transformate în făină sau pudră.”
În prezent, două miliarde de oameni din întreaga lume mănâncă zilnic insecte. Cele mai consumate sunt larva gândacului de bălegar, omizile, albinele, greierii, muștele și libelulele.